Staten-generaal werkt aan nieuwe toekomstvisie voor Belgische politiediensten met CPS, CPL en CEP als sleutelpartners naast het coördinatiecomité van de geïntegreerde politie, de algemene directie preventie en veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden lanceert binnenkort een staten-generaal van de politie die concrete beleidsaanbevelingen voor de toekomst zal uitwerken. “Het huidig politiemodel staat na twintig jaar onder druk”, aldus Verlinden in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. “Het einddoel van de staten-generaal is om te komen tot een meer aantrekkelijke en betere politie voor alle belanghebbenden.” Na een startevent in mei zullen de sleutelpartners rondetafels organiseren rond belangrijke beleidsthema’s. Eind dit jaar komt er een tussentijds event en eind 2022 volgt een slotevent.
Verlinden ziet de staten-generaal als “een verbindend en overkoepelend project dat alle strategische initiatieven en projecten van de politie wil samenbrengen”. De bestaande visie- en beleidsdocumenten, relevante studies, evaluaties en rapporten zullen daarbij als uitgangspunt dienen.
19/03/2021
Het voorzitterschap en de regie liggen bij de minister en een kerngroep van sleutelpartners. Die sleutelpartners zijn het coördinatiecomité van de geïntegreerde politie, de algemene directie preventie en veiligheid van de FOD Binnenlandse Zaken en de vzw’s Centrum voor politiestudies (Centre for Policing and Security), Circle of police leadership en Centre d’études sur la police. Volgens Verlinden hebben die vzw’s de voorbije jaren een prominente rol gespeeld in het politielandschap en brengen ze de academische wereld en de politie samen. Ze sluit niet uit dat er nog andere sleutelpartners bijkomen. De kerngroep zal dat de komende weken nader bekijken.
In het najaar van 2021 starten CPS, CEP en CPL met het organiseren van rondetafelgesprekken onder de naam ‘Food for thought’. Meer info vindt u hier.
Behalve de sleutelpartners zal de staten-generaal ook andere belanghebbenden van de politie bij elkaar brengen. Het gaat hierbij om de bevolking en de politiemensen zelf, maar ook om verschillende politieoverheden, de federale politieraad, de Algemene Inspectie van de politie en belangenorganisaties zoals de politievakbonden. Ook de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, de Union des Villes et Communes de Wallonie en in Brussel Brulocalis zullen erbij worden betrokken. Daarnaast kan het Comité P volgens Verlinden een belangrijke rol spelen. Ze wil ook nagaan welke rol de minister van Justitie wil spelen in de staten-generaal.
De staten-generaal schiet normaal gezien in mei uit de startblokken met een startevent. “Het exacte format van het startevent zal onder meer ook afhangen van de sanitaire situatie op dat moment”, zegt Verlinden. “Voorlopig denken wij aan een fysiek evenement, voor zover dat mogelijk is, met de sleutelpartners en eventueel livestreaming voor belanghebbenden.”
Ook het federale parlement zal bij het dossier betrokken worden. Twee belangrijke thema’s zullen volgens de minister al zeker aan bod komen in de commissie Binnenlandse Zaken: het statuut van de politie en de opleiding. Ook de hoorzittingen over de financiering van de lokale politie kunnen volgens Verlinden aan de staten-generaal gekoppeld worden. Ze verwijst daarmee naar de onderhandelingen die op dit moment met de vakorganisaties lopen over een nieuw sectoraal akkoord voor het geldelijk statuut binnen de politiediensten.
Bron: vraag van Yngvild Ingels aan de minister van Binnenlandse Zaken over “De staten-generaal van de politie” (nr. 55015417C), behandeld in de Kamercommissie voor de Binnenlandse Zaken, veiligheid, migratie en bestuurszaken, 17 maart 2021.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.