In toenemende mate wordt erkend dat zware, al dan niet georganiseerde, criminaliteit niet alleen langs strafrechtelijke weg, maar ook op bestuurlijke wijze moet worden bestreden. De bestuurlijke overheden kunnen immers een belangrijke bijdrage leveren aan de voorkoming van deze vorm van criminaliteit. Daarbij moet niet alleen worden gedacht aan maatregelen van bestuurlijke politie ter handhaving van de openbare orde, maar onder meer ook aan het weigeren van vergunningen, aanbestedingen of subsidies.
Een doelgerichte aanwending van bestuurlijke bevoegdheden is slechts mogelijk voor zover de bevoegde (lokale) overheden over een afdoende informatiepositie beschikken. Daarbij is evenwel een evenwicht vereist tussen een daadkrachtig en efficiënt overheidsoptreden enerzijds en het waarborgen van fundamentele rechten – in het bijzonder de vrijheid van ondernemen en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer – anderzijds. Deze belangenafweging ligt aan de basis van de Wet van 15 januari 2024 betreffende de gemeentelijke bestuurlijke handhaving, de instelling van een gemeentelijk integriteitsonderzoek en houdende oprichting van een Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen, die het resultaat is van een lange en moeizame politieke besluitvorming
In het eerste deel van dit boek worden de context, de achtergrond en de totstandkoming van deze nieuwe wet besproken. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan de Nederlandse Wet-Bibob, die voor de Belgische wetgever een belangrijke inspiratiebron vormde.
Vervolgens wordt ingegaan op het toepassingsgebied en de krachtlijnen van de Wet Gemeentelijke Bestuurlijke Handhaving; de Directie Integriteitsbeoordeling voor Openbare Besturen; het gemeentelijk integriteitsonderzoek; en de gegevensbescherming. Daarnaast wordt onderzocht hoe de nieuwe wettelijke regeling zich verhoudt tot de ‘klassieke’ ordehandhaving, het vermoeden van onschuld en het ne bis in idem-beginsel.
Een laatste boekdeel is gewijd aan de implementatie van de Wet Gemeentelijke Bestuurlijke Handhaving door de politie in het algemeen en de binnen de federale politie ingerichte Arrondissementele informatie en expertisecentra in het bijzonder. Tot slot komt de samenhang met het Vlaams ‘DIOB’-decreet aan bod.
Auteurs: Janssens Jelle, Van Daele Dirk
Publicatievorm: Boek, Online in Connect
ISBN-10:/ISBN-13: 978 90 626 7470 1
Aantal bladzijden: 273
Deel van reeks: BlueConnect | Online bibliotheek voor de politie, CPS & Vanden Broele
Het boek is te bestellen via: https://catalogus.vandenbroele.be/fondscatalogus/910.aspx?pageID=20050609124856Z.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.