Opleidingsreeks
Piloot: Alain Duchatelet
Onze maatschappij wordt steeds kwetsbaarder voor grote ongelukken en crises. Jaarlijks zijn er veel verwachte en onverwachte gebeurtenissen die risico’s en gevaren met zich meebrengen en die een multidisciplinair optreden vergen. Het komt dan aan op een goede voorbereiding, goede samenwerking en professionele sturing.
Daarom organiseert het Centre for Policing and Security, aansluitend op de studiedag over crisiscommunicatie van 8 oktober 2013, een praktijkgerichte en interdisciplinaire vormingsreeks met als doel de actoren van het evenementenbeheer, in het bijzonder bij crisissituaties, een beter inzicht te geven in de effectiviteit en de weerslag van de gebruikte middelen, hun acties en beslissingen zowel naar de andere disciplines toe als naar de betrokken bevolking.
Het opzet van deze cursus is de interactiviteit en de uitwisseling van praktijkervaringen van de deelnemers onderling te stimuleren maar ook de reflectie over effectiviteit van procedures en middelen via academisch inzicht en onderzoek te bevorderen.
Personen, werkzaam bij overheid of in het bedrijfsleven, die veiligheidszorg en rampenbestrijding en/of crisismanagement in hun portefeuille hebben of krijgen en personen die een verantwoordelijkheid hebben bij evenementenbeleid en/of grootschalig optreden.
Dit zijn onder andere functionarissen bij politie (portefeuillehouders en verantwoordelijken CIC, Korpschefs, Dirco’s, leidinggevenden), brandweer (korpschefs) en Civiele bescherming (leidinggevenden), medische hulpverlening, defensie en steden en gemeenten. Maar ook functionarissen bij nutsbedrijven, de energiesector en ministeries die in hun werk veel te maken hebben met gevaar- en crisisbeheersing, maar ook academici betrokken bij de veiligheidsproblematiek en doctorandi en onderzoekers van de hogescholen en universiteiten.
Meer specifiek richt de opleiding zich tot de medewerkers van de provinciebesturen en de gemeentebesturen en van de vijf disciplines van het evenementenbeheer (Brandweer, Geneeskundige hulpverlening, Politie, Logistieke hulpmiddelen, communicatie) die zich inlaten met de externe communicatie maar ook de beleids-verantwoordelijken die instaan voor externe communicatie.
Volgende deelaspecten zullen in deze opleidingsmodule behandeld worden:
De opleiding is interactief bedoeld en richt zich dus tot een kleine groep cursisten. De module staat daarom open voor minimum 10 deelnemers en maximum 15 deelnemers.
De module wordt opgebouwd rond zes studiedagen waarbij telkens met een praktijkdeskundige en met een academicus wordt gereflecteerd over een deelaspect van de communicatieproblematiek.
De eerste drie lesdagen gaan door in Campus POV. De laatste drie lesdagen vinden plaats in het PIVO.
De cursisten zullen ook de aangeleerde materie dienen toe te passen op een reëel of fictief evenement uit hun eigen beroepssfeer (praktijkcasus) en hierover een eindwerk maken.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.