Het CPS organiseert dit jaar voor de veertiende keer de CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk (scriptie). Na dertien geslaagde edities organiseren we ook dit jaar deze jaarlijkse wedstrijd voor het beste Nederlandstalig eindwerk m.b.t. het academiejaar 2023-2024 (zoals masterproef, professionele bachelorproef of een uitgeschreven opdracht die kwalitatief de vergelijking doorstaat met een eind- of afstudeerwerk) over thema’s die relevant zijn op het kruispunt van veiligheid en samenleving. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de ruime veiligheidssfeer komen in aanmerking.
Selectiecommissie: Elk werk wordt door één academicus en twee mensen uit de praktijk (zorgvuldig gekozen in functie van het onderwerp) gelezen. Op basis van de ranking worden maximum 5 werken genomineerd.
De genomineerde werken worden daarna allen gelezen door de selectiejury die de winnaar aanduidt. De jury bestaat uit 5 leden: Marc Bloeyaert (voorzitter), Koen Van Heddeghem, Patricia Scharff, Leen Gheyle en Patrick van den Brink (Directeur CCV Nederland).
De prijs bestaat uit een geldprijs van 500 euro, geschonken door het CPS en de publicatie van het eindwerk in boekvorm (uitgegeven door Vanden Broele). Ook is het mogelijk dat het eindwerk op een studiedag of andere activiteit van het CPS wordt geïntegreerd indien dit past in de themazetting. De genomineerde werken zullen bovendien in de vorm van een artikel in het digitale platform Blue Connect kunnen worden gepubliceerd.
Download hier de flyer.
Het moet gaan om eindwerken die op het moment van de kandidaatstelling:
De genomineerde werken zullen bovendien in de vorm van een artikel in het digitale platform Blue Connect kunnen worden gepubliceerd.
De prijs zal aan de winnaar worden uitgereikt op een studiedag of ander evenement van het CPS in het najaar.
Het winnen van of genomineerd worden voor deze prijs biedt ook een aantoonbare meerwaarde op uw CV. Bovendien is het een positieve referentie die van pas kan komen bij het solliciteren of verder studeren.
Voor meer informatie kan u contact opnemen met het secretariaat via sec@policingandsecurity.be.
Indicator versus intuïtie. Een experimenteel onderzoek naar het effect van betrouwbaarheidsindicatoren op het vertrouwen van politieagenten in algoritmische aanbevelingen: Gijsbert van Elven
De dertiende editie van de CPS-prijs (academiejaar 2022-2023) werd uitgereikt op de studiedag ‘Radicalisering en technologie’ op 24 oktober 2024 in Gent. De winnaar is Gijsbert van Elven die een scriptie schreef in het kader van de afronding van de masteropleiding Publiek Management aan de Universiteit Utrecht.
Dit vond de jury:
Artificiële intelligentie wordt meer en meer gebruikt, ook binnen de politionele wereld, en kan een meerwaarde betekenen in de ondersteuning van politiemedewerkers. Echter is het dan wel noodzakelijk dat medewerkers vertrouwen hebben in deze technologie. In deze scriptie tracht de auteur na te gaan wat de impact is van artificiële intelligentie op de besluitvormingsprocessen van politieagenten, en wanneer artificiële intelligentie als betrouwbaar wordt geacht.
Het onderzoek snijdt bijgevolg een uiterst actueel en relevant onderwerp aan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een (hypothetisch) AI-systeem dat ook kan worden gebruikt binnen de publieke sector, en meer specifiek de politieorganisatie, bij het voorspellen van toekomstig slachtofferschap. In essentie omvat dit een personbased predictive policing-toepassing, waar de laatste jaren heel wat over geschreven en gedebatteerd werd, zowel wat betreft de mogelijkheden als de potentiële neveneffecten. Het is echter uiterst zeldzaam dat er onderzoek wordt verricht naar de effecten van AI-systemen op de perceptie en attitudes van (eind)gebruikers. De scriptie is vernieuwend en kritisch te noemen en draagt bij tot het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot AI-systemen, en meer specifiek het gebruik van risico-taxatiesystemen binnen de publieke sector.
Dit verdienstelijke werk is een knap, ambitieus en innovatief opgezet surveyexperiment dat gebruikt maakt van verschillende onderzoeksmethoden. Hieraan nam een groot aantal respondenten (N=160) deel.
De scriptie bevat een gegrond theoretisch kader en een heldere wetenschappelijke structuur die bij de lezer enige kennis van statistiek veronderstelt. Er is een overvloed aan informatie. De interpretatie van de analyses is to the point en de onderzoeksvragen worden helder beantwoord.
De geformuleerde aanbevelingen zijn relevant voor de politie en andere contactambtenaren. Ze nodigen uit tot verder onderzoek en reflectie.
Het boekje kan besteld worden bij de uitgever: https://catalogus.vandenbroele.be/fondscatalogus/908.aspx. De bijlagen vindt u hier.
We feliciteren eveneens de andere genomineerden voor de scriptieprijs:
De selectiecommissie nomineerde op 26 februari 2024 vier scripties voor de 13de editie van de CPS-prijs (in willekeurige volgorde):
Vervolgens was het aan de jury om deze vier genomineerde scripties te lezen en te beoordelen. De selectiejury duidde in mei 2024 de winnaar aan. De winnende scriptie zal worden bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking op de studiedag https://www.policingandsecurity.be/activity/studiedag-veiligheidsperspectieven-op-fenomenen-als-extremisme-en-radicalisering-en-de-specifieke-rol-van-technologie/ . We wensen de genomineerden veel succes toe!
De selectiecommissie nomineerde op 27 februari 2023 drie scripties voor de 12de editie van de CPS-prijs (in willekeurige volgorde):
Nu is het aan de jury om deze drie genomineerde scripties te lezen en te beoordelen. Pas tegen juni 2023 zal de jury een beslissing nemen. De prijs zal worden uitgereikt op een studiedag van het CPS in het najaar van 2023. We wensen de genomineerden veel succes!
De selectiecommissie nomineerde op 7 maart 2022 twee scripties voor de 11de editie van de CPS-prijs (in willekeurige volgorde):
De elfde CPS-scriptieprijs werd door Marc Bloeyaert op op 20 december 2022 uitgereikt op de studiedag Studiedag: Onbekend maakt onbemind? Het potentieel van criminologisch-psychologische inzichten bij de opsporing en vervolging van misdrijven te Brussel aan Angelo Van Leeuwe met de afstudeerscriptie ‘Politionele selectie binnen proactieve identiteitscontroles: (procedureel) rechtvaardig?’ (Masterscriptie Criminologische wetenschappen UGent onder promotorschap van Prof. dr. Antoinette Verhage).
We wensen Angelo van harte proficiat! Hij ontvangt een geldprijs van 500 euro die hij zal schenken aan een goed doel én de uitgave van zijn eindwerk in boekvorm (uitgegeven bij Vanden Broele).
We feliciteren eveneens de tweede genomineerde, Lotte De Vos, met haar afstudeerscriptie ‘F*ck the police? percepties van jongeren over de politie Een kwalitatief onderzoek naar de meningen en houdingen van jongeren t.a.v. de politie sinds de coronacrisis’ (Masterscriptie Criminologische wetenschappen VUB onder promotorschap van Prof. dr. Jenneke Christiaens).
Ook bijzondere dank aan de leden van de selectiecommissie en de selectiejury onder voorzitterschap van Marc Bloeyaert!
Het CPS organiseerde in 2020-2021 voor de tiende keer de CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk (scriptie). Na negen geslaagde edities organiseren we ook dit jaar deze jaarlijkse wedstrijd voor het beste Nederlandstalig eindwerk m.b.t. het academiejaar 2019-2020 (masterproef, afstudeerscriptie bachelorproef of een uitgeschreven opdracht die kwalitatief de vergelijking doorstaat met een eind- of afstudeerwerk) over thema’s die relevant zijn op het kruispunt van veiligheid en samenleving. Alle onderwerpen die betrekking hebben op de ruime veiligheidssfeer komen in aanmerking.
Voor deze 10de editie hadden we 8 geldige inzendingen ontvangen en werden door de selectiecommissie twee van de acht scripties goed bevonden voor nominatie. De twee genomineerde werken werden aan de vijfkoppige jury doorgegeven die de winnaar zal hebben aangeduid.
De twee genomineerde werken waren:
Op de studiedag ‘Alles komt goed, ook het politieonderwijs?‘ dd.15 oktober 2021 te Brussel werd de prijs uitgereikt.
De winnaar van deze tiende editie is Birte Vandaele met haar scriptie ‘If it was shared on Facebook and Twitter, then it must be true. Een kwantitatief onderzoek naar de invloed van fake news op veiligheidsgevoelens’.
We wensen beide genomineerden van harte proficiat!
Op de Studienamiddag: Weerbaarheid van politiemensen na een ingrijpende gebeurtenis op 28 september 2020 werd de winnaar bekend gemaakt. Hans Moors is de trotse laureaat met zijn bachelorproef ‘Posttraumatische Stressstoornis (PTSS) bij de politie. De invloed van de organisatiecultuur op de bespreekbaarheid van traumatogene gebeurtenissen binnen de politiezone Gent: een exploratieve casestudy’ (Bachelor Maatschappelijke Veiligheid, Vives Hogeschool).
Lees hier de tekst van de prijsuitreiking.
De gelijknamige publicatie kan besteld worden via http://catalogus.uitgeverij.vandenbroele.be/fondscatalogus/837.aspx.
Genomineerden:
De selectiecommissie nomineerde op 18/02/2019 vijf eindwerken die in aanmerking komen voor de scriptieprijs. Deze 5 genomineerde werken werden beoordeeld door de selectiejury, op basis van de lezing van de volledige scriptie door alle juryleden. De scriptieprijs werd uitgereikt op de receptie van het jubileumfeest ter gelegenheid van 30 jaar CPS op 17 september 2019 in Gaston Rooftop Bar in Gent.
De 5 genomineerde eindwerken, in willekeurige volgorde, zijn:
De prijsuitreiking vond plaats op het feest ter gelegenheid van de 30e verjaardag van het CPS in Gaston Rooftop Bar in Gent op 17 september 2019. De winnaar van de CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk (acacdemiejaar 2017-2018) is Robin Dreesen met het werk “Bijten blaffende honden niet? De informatiepositie van de burgemeester bij de bestuurlijke aanpak van gewelddadige radicalisering en terrorisme in België en Nederland”.
Download hier de tekst van de prijsuitreiking.
Met dank aan onze sponsors: Securitas en G4S.
Het CPS organiseerde in 2018 voor de zevende keer een wedstrijd voor het beste eindwerk (zie affiche). Sinds de vierde editie moet het niet alleen gaan om scripties (masterproef, afstudeerscriptie) rond politie en samenleving maar om thema’s die relevant zijn op het kruispunt van veiligheid en samenleving. De prijs bestaat uit een geldprijs van 500,- euro, de publicatie van het eindwerk in boekvorm (uitg. Gompel&Svacina).
De selectiecommissie heeft op 5 maart 2018 vijf scripties aangeduid die genomineerd zijn voor de CPS-prijs.
De shortlist van 5 scripties die door de selectiecommissie werden genomineerd zijn (in willekeurige volgorde):
De feestelijke prijsuitreiking door Marc Bloeyaert (voorzitter van de CPS-prijs) vond plaats op de studievoormiddag ‘Innovatie in de opsporing: kansen en bedreigingen van BLOCKCHAIN’ op 20 september 2018 te Brussel.
De laureaat van deze zevende editie van de CPS-prijs is Stephanie Beckers, criminologische wetenschappen KULeuven met de scriptie “Horen, zien en … zwijgen? Een rechtsvergelijkend onderzoek tussen België en Engeland (en Wales) over de geheimhoudingsplicht van sociaal werkers betreffende de informatie-uitwisseling in de strijd tegen islamistische gewelddadige radicalisering”.
De auteur bespreekt een hot topic dat momenteel sterk in transitie is en analyseert de diverse voor- en nadelen van de geheimhoudingsplicht binnen de informatie-uitwisseling in België en Engeland. Aandacht wordt besteed aan maatregelen die mogelijks kunnen genomen worden en inspirerend zijn voor politie, justitie en het welzijnswerk.
De samenvattingen van de genomineerde scripties zullen binnenkort op deze pagina worden geplaatst waar u ze kan downloaden.
De tekst van de prijsuitreiking kan u hier downloaden.
Tijdens de selectiecommissie van 3 maart 2017, werden volgende 5 werken genomineerd (in willekeurige volgorde):
Meer info over deze inzendingen vindt u hier.
De prijsuitreiking vond plaats op de studiedag “De crowd onder controle: tools voor een veilig evenementenbeheer” op 9 november 2017 om 12u45 in het PIVO te Asse.
De laureaat is Roel Verheyden met de scriptie “De Belgische regeling betreffende het gebruik van geweld door politieambtenaren bij interventie en detentie: preventie en sanctionering getoetst aan artikel 3 EVRM”, behaald voor de graad Master in de Rechten bij de Katholieke Universiteit Leuven.
Download hier de speech van de juryvoorzitter.
De selectiecommissie besliste op 22 januari 2016 eenduidig dat er 6 bijdragen worden weerhouden. De shortlist van 6 scripties die door de selectiecommissie werden genomineerd zijn (in willekeurige volgorde):
De prijsuitreiking vond plaats op de studiedag “Salduz+ en Potpourri II: ingrijpende wijzigingen voor de politiepraktijk” op 22 november 2016 om 12u30.
De laureaat is Lien Dumortier “Politionele bejegening van mensen met een verstandelijke beperking. Een exploratief onderzoek bij verhoor”. Lien is afgestudeerd als criminologe bij de Universiteit Gent.
Download hier de speech van de juryvoorzitter.
We danken van harte de sponsors van de CPS-prijs en de prijsuitreiking, nl. Securitas en Maklu-uitgevers.
Wie interesse heeft in de publicatie kan deze bestellen bij het CPS via email: sec@policingandsecurity.be.
De selectiecommissie selecteerde in de vergadering van 10 februari 2015 drie genomineerden. De shortlist van drie scripties die door de selectiecommissie werden genomineerd zijn (in willekeurige volgorde):
De winnaar van de vierde CPS-prijs voor de beste scriptie werd bekend gemaakt op de studiedag “Ethnic profiling: gelijkheid onder druk?” te Vilvoorde op 21 mei 2015.
De laureaat is Kristof Brys met zijn eindwerk “Naar een herevaluatie van burgerinfiltratie”. Kristof Brys is afgestudeerd als Master in de Rechten.
We danken van harte de sponsors van de CPS-prijs en de prijsuitreiking, nl. Securitas en Maklu-uitgevers.
Meer info over de publicatie: Naar een herevaluatie van burgerinfiltratie, CPS Scriptieprijs 2015, K. Brys
De Belgische regelgeving verbiedt het om te werken met burgerinfiltranten. Dit verbod vindt zijn oorsprong in de zaken François en Reyniers, waar de opsporing volledig uit de hand was gelopen. Dit werd voornamelijk toegeschreven aan het feit dat er gewerkt werd met burgers die in opdracht van de politie actief belast waren met het uitvoeren van undercoveroperaties. Deze negatieve ervaringen hebben ertoe geleid dat de B.O.M.-Wet enkel ruimte laat voor een passievere rol voor burgers, namelijk de informantenwerking en de burgerbijstand.
Maar is het in sommige gevallen geen meerwaarde of zelfs noodzakelijk om te werken met actievere burgers?
Meer informatie – Bestellen
978-90-466-0770-1 | 140 blz. | 29,50 euro
Het CPS organiseerde voor de derde maal de CPS-prijs voor het academiejaar 2012-2013 een wedstrijd voor het beste Nederlandstalig eindwerk over thema’s die relevant zijn op het kruispunt van politie en samenleving. De prijs bestaat uit een geldprijs van 500,- euro, de publicatie van het eindwerk in boekvorm.
De selectiecommissie selecteerde in de vergadering van 30 januari 20143 de 5 genomineerden. De shortlist van vijf scripties die door de selectiecommissie werden genomineerd zijn (in willekeurige volgorde):
De jury maakte op 4 juni 2014 de winnaar van de CPS-prijs bekend op de studiedag “In naam der Wet! Heeft de politie gezag?”.
De winnaar van de CPS-prijs 2012-2013 is Vanessa Laureys “De politie als slachtoffer van geweld tegen de lichamelijke integriteit: een kwalitatieve analyse van de gevolgen en de copingstrategieën” (Universiteit Gent, Criminologische wetenschappen). Vanessa Laureys is nu werkzaam bij de lokale politie Sint-Niklaas.
We danken van harte de sponsors van de CPS-prijs en de prijsuitreiking, nl. Securitas en Maklu-uitgevers.
Meer info over de publicatie en bestelling:
De politie als slachtoffer van geweld (CPS-scriptieprijs 2014)
V. Laureys
Op 5 juni 2013 werd na afloop van de studiedag “Tussen mens en recht: Politie als hoeder van mensenrechten: feiten en dilemma’s“, in Kazerne Dossin te Mechelen, de winnaar van de CPS scriptieprijs 2011-2012 bekendgemaakt.
We danken van harte de sponsors van de CPS-prijs en de prijsuitreiking, nl. Securitas en Maklu-uitgevers.
Het winnende eindwerk is: “De politie ook uw vriend? De opinie van de Gentse lokale politie over personen met een psychiatrische stoornis onderzocht”. Auteur van deze scriptie is Veerle Van Gampelaere, afgestudeerd als Master in de Criminologische Wetenschappen aan de Universiteit Gent onder promotorschap van Prof. Dr. Freya Vander Laenen. Veerle ontving de prijs – 500 euro en de boekpublicatie van haar thesis – uit handen van juryvoorzitter Herman Balthazar. Indien u meer wil te weten komen over deze scriptie verwijzen wij u graag naar het boek (VAN GAMPELAERE, V., Wat denkt politie over personen met een psychiatrische stoornis?, 2013, 170 p., Maklu, Antwerpen). Lees ook het volgende persbericht: http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1398597/politie-matig-positief-over-psychisch-gestoorde-mensen.aspx.
Genomineerden:
Meer info over de publicatie en bestelling: Wat denkt politie over personen met een psychiatrische stoornis? (CPS Scriptieprijs 2013)
V. Van Gampelaere
Op 4 juni 2012 vond de feestelijke prijsuitreiking plaats van de eerste CPS-prijs voor het beste Nederlandstalige eindwerk in de Zebrastraat in Gent. Op deze prijsuitreiking waren de leden de raad van bestuur en de algemene vergadering van het CPS uitgenodigd, alsook de leden van de raad van advies, de redactieleden en correspondenten van de Cahiers Politiestudies en de structurele partners.
De vijf scripties die door de selectiecommissie werden genomineerd, zijn (in alfabetische volgorde):
De laureaat van deze eerste CPS-prijs is Remco Spithoven met zijn eindwerk “NIET BANG MAAR ONZEKER. Een onderzoek naar overeenkomsten en verschillen in de beleving van sociale onveiligheid in de hedendaagse Nederlandse samenleving”. Deze Masterthesis Bestuurskunde, variant Besturen van veiligheid, onder promotorschap van Prof. dr. Hans Boutellier and co-promotorschap van dr. Gjalt de Graaf, werd ingediend bij de Vrije Universiteit Amsterdam in november 2010.
Op de prijsuitreiking nam de laureaat de geldprijs van 500 euro in ontvangst van de juryvoorzitter, Herman Balthazar, samen met de uitgave van zijn thesis in boekvorm, uitgegeven bij Maklu. Deze publicatie bevat tevens de tekst van de corporate governance code van het CPS.
De CPS-prijs werd mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van Securitas NV en Uitgeverij Maklu.
Zoals in de oproep aangekondigd was, werden de samenvattingen van de 10 inzendingen voor de CPS scriptieprijs in een raadpleegbare databank van de uitgeverij Maklu opgenomen: http://www.maklu-online.eu/nl/crime/cps-scriptieprijs/. Deze databank is tevens beschikbaar voor de abonnees van de Cahiers Politiestudies.
Meer info over de winnende publicatie en bestelling:
Niet bang maar onzeker (CPS Scriptieprijs 2012)
R. Spithoven
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.