Food for Thought is een tweejarig project van de vzw’s Centre for Policing and Security en Circle of Police Leadership. Als sleutelpartners van de ‘Staten-Generaal voor de Politie #SEGPOL buigen CPS en CPL zich over de vraag: Hoe zal de politie een antwoord geven op de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid in 2030? We brengen hiervoor diverse deskundigen samen in zes thematische rondetafelconferenties in Vlaanderen en Brussel. De resultaten van deze zes Nederlandstalige rondetafels bundelen we samen met de initiatieven van de Franstalige partners in een publicatie over de toekomst van de politie.
Op 10 november 2022 vindt een slotevent (terugkomdag) plaats van de Food for thought waar politie én wetenschap inhoudelijk zullen reflecteren over de visie 2030.
De rondetafelconferentie voor Vlaams-Brabant met als thema ‘Internationale Politiesamenwerking in 2030’ vindt plaats op 29 september in het nieuwe politiecommissariaat in Halle (PZ Zennevallei).
De internationale samenwerking raakt zowel de lokale als de federale politie. We stellen ons de vraag wat we in 2030 nodig hebben om deze samenwerking vlot te laten verlopen. Elke tafel heeft een ander thema dat wordt ingeleid door een interessante spreker in het domein. Zo bouwen we samen met de deelnemers aan de politie van morgen.
De rondetafelconferenties worden in Vlaanderen en Brussel (om praktische redenen) provinciaal georganiseerd rond 6 verschillende thema’s. Er is echter geen directe link tussen de provincie en het thema. Mensen van overal in Vlaanderen en Brussel zijn dus uitgenodigd. We streven naar een geografische mix bij alle rondetafelconferenties.
De resultaten van de zes Nederlandstalige rondetafelconferenties zullen worden gebundeld in een publicatie en een visietekst 2030 over de toekomst van de politie en afgetoetst worden op de Food for thought-terugkomdag op 10 november 2022.
Download hier de flyer in pdf.
Tussen nu en 2030 zullen we met z’n allen veel meer internationaal verbonden zijn: feit. Politiewerk zal zich ook veel internationaler gaan (moeten) organiseren: feit. We dienen ons nu voor te bereiden op de uitdagingen van de toekomst: feit.
Dit zijn de conclusies die uit de vorige reflectiegroepen Food for Thought naar voren zijn gekomen. Tijd dus dat we ons over het laatste thema van deze reeks buigen: internationale politiesamenwerking in 2030.
Het doel van deze laatste Food for Thought is om opnieuw vooruit te blikken naar 2030 en ditmaal te identificeren hoe we de internationale samenwerking vlotter kunnen laten verlopen en wie of wat we daarvoor nodig hebben.
Tijdens 5 rondetafelgesprekken worden korte pitches in de groep gegooid die een eerste input geven voor de discussie. Elke pitch zal één specifieke vraag per tafel inleiden, gelinkt aan internationale politiesamenwerking. Na het gesprek gaat elke deelnemer naar een andere tafel, waar de volgende vraag aan bod komt. Iedereen voert dus in totaal vijf rondetafelgesprekken, met een steeds wisselende groep van gesprekspartners. De conclusies van de verschillende rondetafels zal worden gebundeld in een witboek, dat onder de koepel van de Staten-Generaal voor Politie aan het eind van het jaar wordt gepresenteerd. Wil je dus meewerken aan de toekomst of op z’n minst anderen aan het denken zetten? Dan zien we je graag op 29 september aan tafel. Food for Thought verzekerd!
Vanzelfsprekend moeten we rekening houden met de dan geldende coronamaatregelen. Indien nodig zullen aanpassingen aan deze werkwijze worden aangebracht.
9u00 | Aanmelding en onthaal met koffie en thee | |
9u30 | Verwelkoming en inleiding door Jurgen De Landsheer (PZ Zuid) | |
10u00 | Ronde 1: DIENSTVERLENING Wat mag de burger verwachten naar kennis van internationale politie en GDPR bij een contact met de politie? Training van politiemensen om dit allemaal te weten, work life balance voor de politiemens zelf in 2030 om gemotiveerd te zijn, leadership, informatieuitwisseling info en kennis, Wie moet welke kennis hebben internationaal en waar moet die zitten, moet elke politieman internationale kennis hebben, het is duidelijk dat het internationaal meer zal spelen en stelt de vraag zich wat de politieman moet weten van internationale fenomenen, internationale organisatie, interculturele competenties, … | |
11u10 | Ronde 2: STRUCTUUR Wat is de rol van de politie buiten de grenzen? Welke structuur zetten we op zoals verbindingsofficieren, zetelen in organisaties en welke, ….In welke mate moet de Belgische politie aanwezig zijn in het buitenland en hoe organiseren? | |
12u15 | Lunchpauze | |
13u00 | Ronde 3: PARTNERSHIP Wie zijn de partners waarmee we werken en wat is hun rol? EUROPOL, INTERPOL, ASIAN, MERCOSUL, seiningen in deze platformen, … Welk soort informatie heb je nodig om je politiewerk te doen en bij welke partner kan je het halen? | |
14u05 | Ronde 4: STRATEGIE Hoe verzekeren we de internationale afstemming in onze strategie? EMPACT, Global initiative, …..Welke internationale strategieën dienen wij te implementeren in ons politioneel veiligheidsbeleid? Positie van politie in cyberthreats. | |
15u10 | Ronde 5: ORDEHANDHAVING Hoe doen we aan ordehandhaving? New way of protesting, BLM, BTS, klimaat protesting, corona ontkenners, polarisering, digitale orde handhaving, de rol van beelden en filmen van politie, bodycams, …Hoe ga je er proactief mee om, sneller manifestaties te detecteren en om ze beter te beheren? | |
16u15 | Eindspeech door Prof. Jelle Janssen (UGent) en netwerkdrink |
Politiecommissariaat Halle (Politie Zennevallei)
Fabriekstraat 2 in 1500 Halle
Parkeren is mogelijk in de omliggende straten: Auguste Demaeghtlaan, Fabriekstraat en Ziekenhuislaan.
Het aantal plaatsen is beperkt. Per tafel nemen maximum 10 personen deel aan het debat. Bovendien moeten we een aantal methodologische spelregels hanteren opdat de gesprekken van deze ronde tafels kunnen resulteren in voldoende solide data om nadien hierop een toekomstvisie te kunnen enten. In deze is de betrokkenheid en deskundigheid van diegenen die zich inschrijven een belangrijk participatiecriterium. Dit betekent niet dat men over een bijzondere wetenschappelijke of professionele deskundigheid moet beschikken, maar als deelnemer van de tafel vragen we enige passie, betrokkenheid en voeling met het thema.
Inschrijven kan zolang er beschikbare plaatsen vrij zijn. De organisatie waakt over diversiteit in de samenstelling van de groepen.
Kortom, we zoeken naar geëngageerde en actieve deelnemers met een blik op de toekomst!
De normale deelnameprijs bedraagt 45 € per deelnemer. In de inschrijving zijn de kosten van de lunch, de koffiepauzes en de netwerkdrink inbegrepen.
Omwille van de geldende coronamaatregelen kunnen er aanpassingen zijn met betrekking tot de catering. We danken u voor uw begrip.
Inschrijvingen met korting:
Leden van de organisaties die structurele partner zijn van het CPS en van CPL, leden van CPL en leden van de organisaties die de basismodule van Blue Connect gebruiken, krijgen 10% korting op de inschrijvingsprijs. Deze kortingen zijn niet cumuleerbaar.
Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur die via email wordt verstuurd (tenzij anders gevraagd). Geef indien nodig a.u.b. het correcte e-mail-adres op waarnaar de factuur verstuurd moet worden. Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 3 dagen voor de studiedag. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk 2 dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.
Politiemedewerkers: Deze rondetafelconferentie zal erkend worden als voortgezette baremische vorming.
We gaan ervan uit dat in september 2022 activiteiten fysiek zullen kunnen plaatsvinden. We zullen er alles aan doen om de gevolgen van de coronacrisis voor de activiteiten zoveel mogelijk te beperken, zowel voor onze deelnemers als sprekers. We zorgen ervoor dat de activiteiten veilig en volgens de geldende regels kunnen plaatsvinden. Tijdens de activiteiten zullen de nodige preventieve maatregelen genomen worden en dienen de instructies inzake hygiëne en sociale afstand nauwgezet te worden gevolgd.
Indien een activiteit echter geannuleerd moet worden omwille van een verstrenging van de maatregelen, dan wordt de activiteit uitgesteld naar een latere datum of kan worden geopteerd voor een online evenement. Deelnemers kunnen er dan ook voor kiezen om kosteloos te annuleren.
Jurgen De Landsheer, Didier Demelin, Evelien De Pauw, Sarah Frederickx, Jelle Janssens en Betty Swerts
Het aantal plaatsen is beperkt. Met deze inschrijving schrijft u zich in om ACTIEF deel te nemen als gesprekspartner aan één van de vijf tafels.
Inschrijven kan zolang er beschikbare plaatsen vrij zijn. De organisatie waakt over diversiteit in de samenstelling van de groepen.
We zoeken naar geëngageerde en actieve deelnemers met een blik op de toekomst!
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.