10 november 2017, PIVO Asse
Deelname is gratis
Deze halfdaagse vorming focust op slachtoffers die in hun fysieke integriteit getroffen werden door strafbaar gedrag van bedrijven. Het gaat bijvoorbeeld over mensen die asbest gerelateerde ziektes opliepen, slachtoffers van vervuild grondwater door een nabijgelegen stort, vrouwen die defecte borstimplantaten kregen ingepland, maar ook over situaties die meer lijken op een ramp, zoals brand in een sociale woningbouw, een gasexplosie, of een treinongeval. Al deze voorbeelden verwijzen naar situaties waarin één of meerdere bedrijven strafrechtelijk vervolgd werden en slachtoffers ernstige fysieke schade opliepen door de activiteiten van een bedrijf.
Met een bedrijf als dader, vaak collectief slachtofferschap en een soms moeilijk aantoonbaar verband tussen de schade en de veroorzaker, bevinden deze slachtoffers zich in een a-typische situatie, die voor de slachtoffers zelf, maar ook voor de politie die met hen in contact komt, specifieke uitdagingen met zich meebrengt.
In deze vorming bespreken we een aantal casussen, kijken we naar de slachtoffervaring van deze groep, hun noden en ervaringen met de justitiële context. We gaan aan de slag vanuit getuigenissen van slachtoffers zelf en van diverse professionals die met deze doelgroep hebben gewerkt of werken. Er zal zoveel als mogelijk interactief worden gewerkt.
De training is gebaseerd op de uitkomsten van een Europees project getiteld ‘Victims and Corporations’, dat wordt uitgevoerd in Italië, Duitsland en België, en loopt van januari 2016 tot december 2017. In België wordt het onderzoek uitgevoerd door dr. Katrien Lauwaert en prof. Dr. Ivo Aertsen (Leuvens Instituut voor Criminologie, KU Leuven). Het project is gefinancierd door de Europese Commissie. Meer informatie over het project is te vinden op: www.victimsandcorporations.eu
9.00: Onthaal met koffie
9.30: Voorstelling van casussen en ruimte voor uitwisseling van de (eventuele) ervaringen van de deelnemers
10.00: Specifieke kenmerken van slachtofferschap van bedrijven, hun noden en hun ervaringen met de justitiële context.
11.00: Koffiepauze
11.15: Panelgesprek met bevoorrechte getuigen
Mevr. Inge Laurijssens, verantwoordelijke voor slachtofferbejegening bij de federale politie, werkt met met slachtoffers van bedrijven vanuit de Antwerpse havencontext.
Mevr. Antonia Le Roy, voormalig teamlid van de slachtofferunit opgericht voor de slachtoffers van de gasexplosie van Ghislenghien en huidig directeur van het Vlaams Centrum Elektronisch Toezicht
Mevr. Isabelle Vanderhoeven, verantwoordelijke slachtofferonthaal bij de afdeling Justitiehuizen, Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (Vlaamse Gemeenschap).
Dhr. Eric Jonckheere, voorzitter van ABEVA, de Belgische Vereniging voor asbestslachtoffers (tbc)
12.30: Afsluitende uitwisseling met de deelnemers
13.00: Gratis broodjeslunch
Politie (federale politie en lokale politiezones), lokale besturen, academici, studenten, noodplanningsambtenaren, provinciale diensten noodplanning, federale diensten (Crisiscentrum, Volksgezondheid, Civiele Veiligheid, Kenniscentrum Civiele Veiligheid, …), brandweer, opleidings-instellingen politie en veiligheid, …
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.