Een gezamenlijk initiatief van het Centrum voor Politiestudies vzw en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten
Minimaal de helft van de politietijd gaat op aan dienstverlening. Het gaat dan om een groot aantal diffuse en onbegrensde diensten hulpverleningstaken. “Moeten we ons daar echt mee bezighouden?”, zo vragen politiemensen zich af. Overigens is nog nooit zoveel gepraat over het stellen van prioriteiten in het politiewerk als vandaag, o.m. in nationale en lokale veiligheidsplannen. Resultaat is dat natuurlijk meer aandacht gaat naar deze prioriteiten én dat hierdoor andere taken op het achterplan raken. Resultaat is ook dat de politie de beleidsmakers voor zich uit jaagt, en – het mes op de keel – vraagt naar duidelijkheid.
En dan is er natuurlijk ook nog de Community (Oriented) Policing als officieel vaandel van het nieuwe politiebestel. COP wordt door menig beleidsmaker beschouwd als “soft on crime” en daarom “niet ter zake”. Vandaar dat velen menen dat politie echt wel dringend terug moet aan haar kerntaken. Het “échte” werk dus, en meteen … een verstrakking en een uitdrukkelijk repressievere invulling van de taakstelling. En inderdaad, op 8 juni 2005 organiseerde de Senaat een colloquium “Het Kerntakendebat”, dat ging onder de titel: “Lokale overheden en (private) veiligheid”. Meteen werd naar ons gevoelen op die manier het kerntakendebat inzake politie wel erg fel vernauwd tot de privatiseringsdiscussie.
Overigens is de beleidsmaker weinig consequent: eerst één geïntegreerde politiedienst oprichten (met een federale en lokale component), en dan enkel praten over de kerntaken van de lokale politie. Waarom? Zijn er dan geen kerntaken voor de federale politie (te bedenken)? Op deze studiedag wensen we de diverse actuele dimensies van dit kerntakendebat en de knelpunten ervan naar voor te halen. Uiteraard wensen onze sprekers hieromtrent ook standpunt in te nemen, met het oog op het activeren van het debat ten gronde. Het is onze overtuiging dat op korte termijn de politiefunctie grondige transities onderging, welke onvoldoende onderkend worden, waardoor het kerntakendebat nogal eens in achterhaalde schema’s wordt gevoerd.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.