Gemeenschapsgerichte politiezorg en het gebruik van ingrijpende politietechnieken en methoden: balans of regelrechte contradictie?
Meer en meer wordt een beroep gedaan op ingrijpende politietechnieken en -methoden. Tegelijkertijd roept het gebruik ervan vele vragen op en is het voorwerp van discussie. De rechtstreekse aanleiding hiervoor zijn een aantal recente schietincidenten (bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk na de aanslag op de Londense metro en aan de Frans-Belgische grens), maar ook het gebruik van privacygevoelige materies (bijvoorbeeld het cameragebruik, de BOM-regeling, de telefoontap,…).
Deze methoden en technieken lijken te kaderen in de terrorismebestrijding en deze van ernstige vormen van criminaliteit. De vraag stelt zich of hier geen tweesporenbeleid dreigt te ontstaan waarin de dominante gemeenschapsgerichte politievisie met een reputatie van “soft on crime” te zijn, apart komt te staan van een harde en strakke politielijn wanneer het gaat om “the real thing”, namelijk steeds ernstiger vormen van criminaliteit.
Hoe kan hierin een balans gevonden worden? We stellen ons hierbij een aantal basisvragen. Heeft dit te maken met politiecultuur? Bestaan er uitzonderingssituaties? Kan ook voor deze situaties eenzelfde politionele basisfilosofie aangehouden worden? Zijn er grenzen aan en zo ja, hoe die te bepalen? Bestaat er zoiets als crisismanagement?
Folder
Presentatie Stephen Bloomfield
Presentatie Eric Corijn
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.