2 december 2019, Provinciehuis Leuven
“Criminele organisaties hebben altijd een lokale uitvalsbasis nodig” stelde toenmalig Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon in maart 2018 naar aanleiding van de voorstelling van zijn nieuwe beleidsnota waar de bestuurlijke aanpak helemaal bovenaan de prioriteitenlijst pronkte. De bestuurlijke aanpak geeft de lokale overheden de sleutel in handen om te voorkomen dat criminele entiteiten zich via legale structuren innestelen in de gemeente. Ook de kadernota integrale veiligheid 2016-2019 schuift de bestuurlijke aanpak naar voor met de lokale overheid als essentieel onderdeel van de integrale aanpak van georganiseerde misdaad. Proefprojecten om die bestuurlijke aanpak in de praktijk vorm te geven werden opgestart. Zo zagen de ARIEC’s (de Arrondissementele Informatie- en Expertisecentra) in Limburg, Antwerpen en Namen het levenslicht. Deze informatie-en expertisecentra zijn gericht op coördinatie, ondersteuning en het aanleveren van expertise aan gemeenten en lokale politiezones.
Een aantal spelers binnen het bestuurlijk veld pleiten voor een regelgevend kader dat oplossingen aanreikt voor cruciale knelpunten zoals: een wettelijk kader voor de uitwisseling van relevante informatie tussen de bestuurlijke overheden onderling en tussen de bestuurlijke en de gerechtelijke overheden en politiediensten; de wettelijke mogelijkheid om de integriteit van aanvragers van bepaalde administratieve rechtshandelingen te laten screenen”.
Om tegemoet te komen aan een aantal knelpunten werd in 2018 het wetsontwerp bestuurlijke handhaving afgekondigd, waarna het in maart 2019 is goedgekeurd door de ministerraad. Toch blijven er nog veel hangende vragen. Gaat de federale regering verder met het werk van hun voorgangers of pakken ze de huidige pijnpunten nog mee? De nieuwe Vlaamse regering trekt de kaart van de bestuurlijke handhaving waarbij één van hun prioriteiten is om de georganiseerde misdaad tegen te gaan door de overheidsdiensten meer de handen in elkaar te laten slaan en het kaderdecreet Bestuurlijke Handhaving verder te implementeren.
Binnen deze studiedag willen we dan ook een moment voorzien om kritisch na te denken over wet- en regelgeving en te leren van de ervaringen uit het buitenland alsook van Belgische spelers. Hierbij wordt ingegaan op een preventieve en reactieve aanpak en de noodzaak om de bestuurlijke aanpak zo effectief en efficiënt mogelijk te maken.
Dagvoorzitter: Lodewijk De Witte, gouverneur van de Provincie Vlaams-Brabant
9u00: Welkomstkoffie
9u30: Verwelkoming door de dagvoorzitter
9u35: Algemene inleiding en regelgevend kader Download presentatie
Prof. dr. Dirk Van Daele, KULeuven, LINC en voorzitter CPS
10u10: Ervaringen en valkuilen met betrekking tot bestuurlijk handhaven in Nederland
Pieter Tops, lector politie en openbaar bestuur aan de Politieacademie Nederland
10u40: Pauze met koffie en thee
11:00 Panelgesprek: Visie van de actoren aan de hand van een concrete case: overlastpanden
Panelleden:
– Hans Bonte (burgemeester van Vilvoorde)
– Stephan Gilis (korpschef van de PZ Getevallei)
– Bruno Coppin (Procureur des Konings, Parket Limburg)
– Bart Wens (wnd. Arbeidsauditeur Antwerpen)
– Niel Vandenput (FOD werkgelegenheid)
Moderatoren: Koen Van Heddeghem en Clara Vanquekelberghe
Vragen aan publiek met de mentimeter
12u30: Lunchpauze
13u30: 1e ronde van 3 parallelle workshops: keuze tussen workshop 1, 2 en 3
14u45: 2e ronde van 2 parallelle workshops: keuze tussen workshop 2, 4 en 5
16u00: Afsluiting en uitnodiging tot netwerkdrink
Leden van de geïntegreerde politie, academische wereld en studenten criminologie, bestuurskunde, sociologie, politieke en sociale wetenschappen, veiligheidswetenschappen,…), lokale besturen, leden van de rechterlijke orde en advocatuur, leden van de bijzondere inspectiediensten en toezichthouders, private veiligheidsdiensten, politici, juridische adviseurs, beleidsmedewerkers en -verantwoordelijken,…
Deze studiedag is een initiatief van de studielijn ‘Lokaal-integraal veiligheidsbeleid’ van het CPS
Piloot: Maarten De Waele en Kristof Verfaillie
Werkgroep: Koen Van Heddeghem, Clara Vanquekelberghe, Tom Bauwens, Kaat Boon
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.