Vrijdag 18 oktober 2019, CC Ter Dilft, Bornem
Quid digitalisering en politie? Welke rol speelt de politie vandaag in de digitale wereld? Doet de politie aan digitalisering? Op welke domeinen zet zij digitalisering in? Wordt de technologie te versnipperd ingezet? Is er sprake van ‘island innovation’? En wat denkt de bestuurlijke overheid over een digitale politie?
Als digitalisering hoog in het vaandel wordt gedragen door politie, kunnen we verwachten van de burger dat die mee instapt in het digitale verhaal? Hoe overwinnen we als politie de digitale kloof?
De modernisering van het informatiebeheer en de ICT van onze Belgische politiediensten is een gigantische uitdaging, niet enkel op technisch maar ook op organisatorisch vlak. De algemene moderniseringsoperatie van de Belgische politie wordt uitgevoerd waarbij ICT dé prioriteit is bij uitstek. Iedereen hoorde reeds over i-Police, maar wat betekent het nu eigenlijk? Wie werkt er mee aan de moderniseringsoperatie? Hoe is dit georganiseerd en hoe worden de noden van het terrein gewaarborgd?
Hoe worden digitale keuzes gemaakt door lokale zones? Welke voor- en nadelen hebben digitale keuzes? Hoe streef je digitale betrokkenheid na bij de medewerkers in een lokale zone? Hoe maakt men weerstand en drempelvrees ten aanzien van digitalisering bij politiemedewerkers ongedaan?
In de namiddag laten we het woord aan de praktijk: ‘digital sharing is caring’… Een virtueel onthaal, een innovatief systeem om de ploegen op het terrein aan te sturen, het gebruik van apps, een bodycam, een drone, (intelligente) camera’s, een 3 D-scan, een digitale handtekening, een vroeg detectiesysteem… De digitalisering dringt meer en meer door in het dagelijkse politiewerk. Maar hoe wordt digitalisering in de dagelijkse politiepraktijk gerealiseerd? Wat is er allemaal voor handen? Wie gebruikt wat? Waarvoor wordt het gebruikt? Wat zijn de voor- en nadelen?…
Dagvoorzitter: Steve Desmet, korpschef politiezone Damme/Knokke-Heist
08.45u: Ontvangst met koffie en thee
09.15u: Verwelkoming
Steve Desmet, korpschef Politiezone Damme/Knokke-Heist
09.20u: ‘Quid digitalisering en politie? De burgemeester aan het woord – powerpoint presentatie
Vincent Van Quickenborne, burgemeester Stad Kortrijk
09.40u: De politie, deel van de digitale wereld? Reflecties op basis van onderzoek naar de implementatie van digitale tools bij politie – powerpoint presentatie
Evelien De Pauw, Researcher, Universiteit Gent, Vakgroep bestuurskunde en publiek management & Docent Vives Hogeschool, Kortrijk
10.05u: Digitale uitsluiting in Vlaanderen: Een stand van zaken – powerpoint presentatie
Ilse Mariën, Senior researcher, imec – SMIT – Vrije Universiteit Brussel, Thomas More, Mechelen (Memori)
10.30u: De digitale wijkagent – powerpoint presentatie
Leendert Van der Welle, Nationale Politie – Zeeland West-Brabant
10.55u: Pauze met koffie en thee
11.20u: De digitale transformatie bij de Belgische politie – powerpoint presentatie
Wim Liekens, Directeur Informatiebeheer en ICT, Federale Politie
12.00u: Implementatie van Focus in PZ Voorkempen – powerpoint presentatie
Milina Coelmont, Diensthoofd interventie Politiezone Voorkempen en projectleider van Focus
12.30u: Closing remarks door de dagvoorzitter
Steve Desmet, korpschef Politiezone Damme/Knokke-Heist
12.45u: Walking lunch
13.45u: Markt met digitale practices: digital sharing is caring
Op de markt worden er doorlopend korte demonstraties en presentaties gegeven. De deelnemers kunnen er luisteren naar de good practices van de verschillende politionele entiteiten van de lokale en federale politie, alsook enkele practices uit Nederland.
Er zijn presentaties van volgende organisaties (Klik hier voor een volledige beschrijving van de presentaties):
16u00: Einde studiedag en netwerkdrink
Doelgroepen
Leden van de geïntegreerde politie, academische wereld en studenten, mandatarissen en personeelsleden van gemeenten en OCMW’s, leden van de bijzondere inspectiediensten en toezichthouders, private veiligheidsdiensten, politici, beleidsmedewerkers en -verantwoordelijken,…
De studiedag is een initiatief van de studielijn ‘lokale politie’ van het CPS.
Leden werkgroep: Isabel Verwee, Kristiaan Depovere, Tom Broekaert, Nathalie Roegiers
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.