24 september 2013, CC Ter Dilft, Bornem
Deze studiedag vertrekt vanuit de confronterende vraag: is de opsporing professioneel? Ondanks de affaire Dutroux en de politiehervorming die hieruit voortvloeide, is de stelling dat er niet voldoende is geïnvesteerd in het opsporingsproces. Ook de aanbevelingen van het Comité P naar aanleiding van het onderzoek naar Annick Van Uytsel, hebben geen momentum kunnen creëren om de opsporing verder te professionaliseren. Tijdens deze studiedag wordt de analyse van het opsporingsproces gemaakt om vervolgens te belichten hoe het veranderingsproces kan gebeuren. Het Nederlandse programma ‘versterking van de opsporing’ is een inspiratiebron. Naar analogie met dit programma hoeft niet de gehele organisatie in vraag te worden gesteld. Prioritair kan worden ingezet op verbetering en vernieuwing van processen, systemen, middelen en human resourcesbeleid.
Het Centrum voor Politiestudies wil met deze studiedag het debat op gang trekken rond de noodzaak van een kwaliteitsimpuls in de opsporing . De focus ligt op afbreukgevoelige onderzoeken, maar de discussie moet ruimer worden gevoerd. Volgende vragen worden onder meer gesteld: Is er een visie op de opsporing? Wie heeft de regie en het mandaat? Hoe wordt een grootschalig onderzoek gevoerd volgens de regels van de kunst? Hoe kan men tunnelvisie vermijden? Wanneer is bewijs overtuigend? Hoe kunnen operationele analyse en tegenspraak de kwaliteit van het onderzoek verhogen?
Piloten: Dirk Allaerts en Yve Driesen
Dagvoorzitter: Prof. dr. Willy Bruggeman, BeNeLux Universiteit
8u – 9u: Ontvangst met koffie
9u00: Inleiding door dagvoorzitter, Prof. dr. Willy Bruggeman
9u10: Recherche in crisis?
Advocaat Jef Vermassen
Is de opsporing professioneel? Ondanks de affaire Dutroux en de politiehervorming die hieruit voortvloeide, is de stelling van deze studiedag dat er niet voldoende is geïnvesteerd in het opsporingsproces. De dag start met een kritische en actuele blik op het recherchewerk. Bekend Assisenpleiter Jef Vermassen vertelt vanuit zijn ervaring welke steken politie en justitie laten vallen in hun onderzoeken.
10u00: Vernieuwing en versterking binnen het Nederlandse opsporingsproces
Martin Van Bochove MPA , hoofd centrum versterking opsporing
Het debacle van de Schiedammerparkmoord leidde tot de oprichting van de commissie Posthumus en uiteindelijk naar een programma versterking van de opsporing en vervolging. Welke lessen heeft Nederland getrokken uit hun crisis in de opsporing? Hoe is dit veranderingsproces gelopen? Biedt het Nederlandse programma ‘versterking van de opsporing’ België inspiratie? Is de Nederlandse recherche vandaag kwalitatiever dan voorheen? Hoe wordt dit getoetst?
10u40: Koffiepauze
11u00: Risicobeheersing van afbreukgevoelige dossiers
Yve Driesen, Hoofdcommissaris Federale Gerechtelijke Politie
Deze spreker legt de brug tussen het verhaal van de vorige sprekers en de workshops. Naar analogie met het Nederlandse programma ‘versterking van de opsporing’ hoeft niet de gehele organisatie in vraag te worden gesteld. Prioritair kan worden ingezet op o.m. verbetering en vernieuwing van de opsporingsprocessen.
11u30: eerste ronde workshops. Er zijn 4 workshops in 2 parallelle sessies. Elke deelnemer kiest 2 workshops
Workshop 1: Operationele analyse
Hoe kan operationele analyse de kwaliteit van het onderzoek verhogen?
Kris Vandepaer (Gerechtelijk Directeur Federale Gerechtelijke Politie Turnhout), Eddie Claes (Analist FGP Turnhout) en Chris Van Gaever (Hoofd Lokale Recherche Gent)
Workshop 2: Tegenspraak
Wat behelst het concept tegenspraak? Wat is de meerwaarde? Wat zijn de obstakels?
Talita Smits (Teamchef grootschalig onderzoek, Politie Noord-Oost-Gelderland) m.m.v. Robbie Heremans (Beleidsmedewerker FGP Turnhout)
Workshop 3: Naar overtuigend bewijs
Waar kan het fout lopen met het waarderen van bewijs? De vraag wordt behandeld vanuit een wetenschappelijk en tactisch oogpunt.
Yve Driesen (Coördinatie & leiding Fed. Gerechtelijke Politie Turnhout) m.m.v. Karen Plasschaert (Diensthoofd agressie Fed. Gerechtelijke Politie)
Workshop 4: Voeren van een ‘grootschalig onderzoek’
Hoe wordt een grootschalig onderzoek gevoerd volgens de regels van de kunst?
Frank Van Saelen (Afdelingshoofd ‘agressie’ Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen) en Karl Van Cauwenberghe (voorzitter van de vereniging van onderzoeksrechters)
12u30: Broodjeslunch
13u30-14u30: tweede ronde workshops
14u30: koffiepauze
15u00: Naar een vernieuwing en versterking binnen het Belgische opsporingsproces?
François Farcy, Directeur-Generaal Federale Gerechtelijke Politie
De aanbevelingen van het comité P naar aanleiding van het onderzoek naar Annick Van Uytsel, hebben geen momentum kunnen creëren om de opsporing verder te professionaliseren. Komt er alsnog een inhaalbeweging? Wat zijn de prioriteiten? Wie neemt de regie? Wat zijn de kritieke succesfactoren?
15u45: Wat brengt de toekomst?
Herman Bliki ter vervanging van Minister van Justitie, Annemie Turtelboom
De minister laat haar licht schijnen over de te verwachten evoluties binnen het politionele en justitiële landschap.
16u15: Afsluiting en conclusies door dagvoorzitter
16u30: Netwerkdrink
Dirk Allaerts, Yve Driesen, Sofie De Kimpe, Kim Loyens, Rigobert Martens, Wouter Moons, Paul Ponsaers, Diane Reynders, Miet Vanderhallen, Jack Vissers
Wouter Moons werkte mee aan de voorbereiding van deze studiedag. Bij aanvang van deze studiedag werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis van hem. De directeur-generaal droeg tevens zijn speech op aan Wouter. Wouter was lid van de Algemene Vergadering van het Centrum voor Politiestudies. Alle leden van de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering betuigen hun medeleven bij het overlijden van deze erg gewaardeerde collega en wensen de familie, vrienden en collega’s heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.