18 september 2012, CC Ter Vesten te Beveren
Gemeenschapsgerichte politiezorg als basispijler van een modern politiebeleid is erop gericht om een efficiëntere en effectievere criminaliteitsbeheersing te bekomen, de onveiligheidsgevoelens te verminderen, de quality of life op een hoger peil te brengen, de dienstverlening en de legitimiteit van politie te verbeteren. Vertaald naar de politieorganisatie gaat het meestal om de gebiedsgebonden wijkoriëntatie, meer specifiek naar de politiële wijkinburgering. Te veel wordt dit politieel beleid verengd naar de wijkfunctie. Andere functionaliteiten worden (te) weinig gelinkt aan de gemeenschapsgerichte visie.Deze studiedag wil de transversaliteit doortrekken naar een belangrijke “oer”-taak van de politie, nl. de toezichts- en interventietaken. Vanuit een zeer brede invalshoek namelijk via een Europese en nationale context naar praktijkervaringen met CIC’s, dispatchingwerking en concrete vernieuwende oriëntatie van de interventiefunctie van de geïntegreerde politie. Discussiefora verduidelijken problematieken die aan dit onderwerp gelieerd worden: gebiedsgebonden interventie-organisatie, technologie in support, verantwoordelijkheid van diverse veiligheidspartners en de politiële organisatie, evaluatie van de uitgevoerde interventie. Gegarandeerd dat deze studiedag geen enkele politieambtenaar onbewogen zal laten! De eigen inbreng van de deelnemers wordt als een meerwaarde in de lopende discussie aanzien.
Piloot: Alain Collier
Dagvoorzitter: Dirk Van Aerschot (Korpschef PZ Geel-Laakdal-Meerhout)
VOORMIDDAG:
09u00: Ontvangst van de deelnemers – Koffie
09u20: Verwelkoming door de dagvoorzitter
09u30: Toezicht en interventie zonder grenzen – Nathalie Vallet (Universiteit Antwerpen) (Presentatie)
Binnen het EU-COMPOSITE onderzoeksproject en de aandacht voor zogenaamde geïntegreerde politionele netwerken in 2 Belgische Euregio’s werd op zoek gegaan naar een efficiënte en effectieve werking van dergelijke veiligheidssnetwerken over de grenzen heen; meer bepaald de niche “gezamenlijk” gerealiseerd toezicht en interventie. Er zal een overzicht van types van knelpunten opgesomd worden met het accent op de culturele, institutionele en organisatiestructurele complexiteit.
09u50: Capaciteit in interventie: over basispolitiezorg en transversaliteit- Dr. Antoinette Verhage (Universiteit Gent, Onderzoeksgroep Sociale Veiligheidsanalyse, SVA) (Presentatie)
In deze bijdrage wordt nagegaan hoe aan de interventiefunctie invulling wordt gegeven (maw hoe interpreteert men ‘basispolitiezorg’ in deze basisfunctie), hoeveel capaciteit er momenteel voor gereserveerd wordt en hoe dit in de context van transversaliteit kan geplaatst worden. Daarnaast wordt een aanzet gegeven tot een nieuwe methode van capaciteitsberekening, met name één die toegespitst wordt op de werklast van een functie.
10u20: Burgers als consumenten van politiezorg – Ruth Dujardin (Universiteit Gent) (Presentatie)
Spreker zal het hebben over het feit dat de politiediensten de indruk hebben dat ze overbevraagd worden door toegenomen verwachtingen van de burgers. Sociale problemen zouden daarbij beslag leggen op een aanzienlijk deel van de politiecapaciteit, zodat de kerntaken van de politiediensten op de achtergrond raken. Door analyse van de onderzoeksresultaten wordt een link gelegd met maatschappelijke problemen, om de oorzaken van het probleem bloot te leggen en naar een oplossing voor het probleem toe te werken.
10u40: Koffiebreak
11u00: Toezicht en interventie van telefoon tot reactie – Wim Liekens (Directeur Operationele Politionele Informatie, Federale Politie) (Presentatie)
In het kader van de evaluatie van 10 jaar politiehervorming is voorgesteld dat de initiatieven in ontwikkeling in de Communicatie en Informatie Centra onder de aandacht moeten blijven. De interventiewerking wordt in algemene termen aangehaald. Naast deze evaluatie beschikken we over een waardevolle kwantitatieve en kwalitatieve doorlichting van de interventiewerking door de Algemene Inspectie. De uitdaging bestaat erin om op basis van deze informatie de interventiefunctie te verbeteren maar ook mee te laten evolueren met de maatschappelijke, organisatorische, operationele en technologische tendenzen.
11u30: Toezicht en interventie bovenlokaal gestimuleerd – spreker nog te bevestigen
12u00: Toezicht en interventie in werkelijkheid beleefd – Chaim Demaree (Onderzoeker, Vrije Universiteit Brussel)
In een verstedelijkte omgeving wordt de politie (en in het bijzonder haar interventiediensten) zeker geconfronteerd met een veelvoud aan incidenten en spanningen die zich zowel in een criminele als in een sociale dimensie bevinden. Deze presentatie gaat dieper in op waargenomen patronen in de praktijken van de interventiepolitie, en biedt enkele reflecties wat betreft een aantal spanningsvelden, moeilijkheden maar ook mogelijkheden met het oog op de transversaliteit van de gemeenschapsgerichte politiezorg.
NAMIDDAG :
De namiddag is volledig gewijd aan 4 interactieve werkgroepen. Alle deelnemers kunnen deelnemen aan 2 van de 4 werkgroepen in 2 opeenvolgende sessies. Er wordt gewisseld van zaal na de koffiepauze. Bij de inschrijving geeft elke deelnemer dus zijn voorkeur voor 2 werkgroepen op. De eigen inbreng van de deelnemers wordt als een meerwaarde in de lopende discussie aanzien.
13u30 – 14u30: 4 werkgroepen (sessie 1)
1) Werkgroep 1: Gebiedsgebonden politiezorg centraal aansturen o.l.v. Paul Putteman (Korpschef PZ Dendermonde) Verslag werkgroep 1
Waar is het toezicht/de patrouillefunctie binnen de politieorganisatie gesitueerd?
– Jaap van den Hoek (Teamchef wijkteam Tholen, portefeuillehouder proces noodhulp Politie Zeeland, Nederland)
– Frank Mulleners (Korpschef PZ GAOZ)
– Philip Pirard (Korpschef PZ HAZODI / Voorzitter werkgroep wijk VCLP)
2) Werkgroep 2: Toezicht door mensen en/of technologie o.l.v. Marc Alen (Vaste Commissie van de lokale politie) (Tekst)
Transversaliteit doortrekken naar toezichts- en interventiepakket. Vernieuwende oriëntatie van de interventiefunctie.
De Lokale Politie Antwerpen test momenteel een toepassing waarbij op het terrein, via een draadloze – speciaal daarvoor geconfigureerde- laptop, toegang wordt verleend tot
het volledige HILDE-netwerk, specifieke websites, de centrale toepassingen (RRN, DIV, …), alle politieapplicaties en de volledige ISLP omgeving. Dit betekent dat de politieagent op het terrein zijn bureauwerk kan uitvoeren en tevens met respect voor de begrippen Security-Control-Speed, kan beschikken over alle noodzakelijke informatie. Daarom spreken wij hier over een Mobile Office (Terminal) of kortweg MOT.
– Sjarka Kist (Hoofd Afdeling Noodhulp in District Centrum, Politie Rotterdam-Rijnmond)
– Jimmy Ruysseveldt (Commissaris PZ AMOW)
– Ronald Tack of Lucien Van Beylen (PZ Antwerpen)
3) Werkgroep 3: Toezicht houden in elkaars vaarwater o.l.v. Prof. dr. Els Enhus (Vrije Universiteit Brussel)
Wie doet toezicht op straat? Samenwerkingsvormen en onderscheiden specificiteiten binnen de toezichts-en bewakingsfunctie in een evolutieve omgeving.
Verslag werkgroep 3
– Koen Van Heddeghem (VVSG)
– Luc Adriaenssens (voorzitter commissie bewaking van de BVBO)
– Eric Wauters (VCLP – Milieutoezichthouderschap)
4) Werkgroep 4: Interventie door de bril van de dienstenafnemer o.l.v. Prof. dr. Miet Vanderhallen (Universiteit Antwerpen, Universiteit Maastricht) Welke rol wordt de gebruiker van de politiële service toebedeeld en hoe wordt er rekening gehouden met zijn mening tijdens interventies. Nut en effect van een gedragscode voor de tussenkomende politiemensen. Verslag werkgroep 4
– Carlo Neyt (PZ Antwerpen)
– Marc Coolman ( AIG )
– Rita Passemiers (ombudsvrouw Gent)
14u30: koffiebreak en wisselen werkgroep
14u45: 4 werkgroepen (sessie 2)
16u00: Einde – overhandiging publicatie / evaluatieformulier
Alain Collier (piloot)
Dominique Van Ryckeghem
Prof. dr. Paul Ponsaers
Jacques Philippaerts
Ann Massei
Dirk Van Aerschot
Paul Spaens
Nathalie Roegiers
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.