Op de algemene vergadering van 6 december 2016 werd Prof. dr. Dirk Van Daele, Gewoon hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Leuven (Leuvens Instituut voor Criminologie), benoemd tot voorzitter van het Centrum.
Van 2004 tot 2015 was Prof. dr. Paul Ponsaers, Gewoon hoogleraar bij de Vakgroep Strafrecht en Criminologie van de Universiteit Gent, voorzitter van het Centrum. In 2016 werd het voorzitterschap ad interim waargenomen door Alain Duchatelet.
Ondervoorzitter is de heer Mark Crispel, Hoofdcommissaris-korpschef bij de politiezone Zennevallei. Marc Bloeyaert en Fernand Hollevoet versterken het dagelijks bestuur.
Deze bestuursleden worden ondersteund door de secretaris, Nathalie Roegiers.
Samen zijn zij verantwoordelijk voor het dagelijks bestuur van het CPS.
Het Centre for Policing & Security heeft een raad van bestuur, ook bestuursorgaan genoemd. Deze vergadert minstens vier keer per jaar en bestaat uit vertegenwoordigers van de lokale en federale politie en andere veiligheids- en opsporingsdiensten, hulpdiensten, overheden, private partners én academici. De samenwerking tussen deze veiligheidsdiensten en de academische wereld blijkt dus niet alleen uit de vormgeving en de inhoud van de georganiseerde activiteiten maar zij zit reeds in de structuur van het CPS verweven.
Het komt de raad van bestuur toe de verschillende mandaten van de bestuursleden te definiëren.
Het CPS werkt middels een matrixstructuur volgens een aantal studielijnen. Dit zijn werkdomeinen waarrond het CPS wenst te werken. Zo beperkt het CPS zich niet tot louter politiegerelateerde problemen en materies maar focust het zich op de ruime veiligheidssfeer. Het doel hiervan is een ruim publiek aan te spreken.
Het gaat om volgende werkdomeinen:
De raad van bestuur vergadert minstens één maal per kwartaal. Het dagelijks bestuur stemt onderling af bij dringende zaken. Alle leden in de matrix zijn leden van de raad van bestuur. Het is de bedoeling dat op de vergaderingen van de raad van bestuur telkens minstens één van de piloten per studielijn aanwezig is.
Onder de bestuurders worden, naast de voorzitter, maximum twee ondervoorzitters aangewezen. Daarnaast werd sinds 2018 ook een beleidsondersteunende functie toegevoegd. De bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering en de mandaten worden binnen de raad verdeeld. De raad van bestuur kan voor het behandelen van bepaalde punten om de aanwezigheid verzoeken van externe experten. De raad van bestuur coördineert de werking van het centrum en doet voor de concrete uitwerking ervan een beroep op de medewerking van leden van de algemene vergadering.
De agenda van deze raad van bestuur gaat meer in de richting van interne visievorming als toetsingskader voor de beoordeling van voorstellen betreffende acties, werkzaamheden zoals voorgesteld in de bijeenkomsten van de nieuwe algemene vergadering. De leden van de raad van bestuur zijn onbezoldigd.
Volgende personen maken deel uit van de raad van bestuur :
Beke Philip, Hoofdcommissaris, Korpschef Politiezone WOKRA
Bloeyaert Marc, gewezen Directeur West-Vlaamse Politieschool (op rust), lid dagelijks bestuur CPS
Bockstaele Marc, ere-Hoofdcommissaris, Federale Gerechtelijke Politie Gent
Bombeke Chris, Voorzitter Iungos en Business Group Leader Security AGORIA
Broekaert Tom, Hoofdcommissaris, Federale Gerechtelijke Politie, DJSOC
Crispel Mark, Hoofdcommissaris, Korpschef Politiezone Zennevallei, VICEVOORZITTER CPS, lid dagelijks bestuur CPS
De Bie Bart, Partner i-Force en voorzitter IFA
De Fré Dimitri, Rampencoördinator UZ Leuven
De Kimpe Sofie, Hoogleraar, Vrije Universiteit Brussel, Vakgroep Criminologie
Decuyper Ronny, Directeur Communicatie, beleid, telematica en lokaal informatiekruispunt en zonaal secretariaat, PZ Rhode&Schelde
De Landsheer Jurgen, Hoofdcommissaris, Korpschef Politiezone Zuid
De Pauw Evelien, Coördinator a.i. Onderzoeksgroep ‘People & Society’, Docent Bachelor Maatschappelijke Veiligheid, VIVES Hogeschool
De Waele Maarten, Projectmedewerker Radicalisering, VVSG
Dormaels Arne, Business Developer i4S – Smart Solutions for Secure Societies, Universiteit Gent, Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht
Easton Marleen, Hoofddocent Opleiding Bestuurskunde, Universiteit Gent, Fac. Economie en Bedrijfskunde, Vakgroep Handelswetenschappen en Bestuurskunde
Hardyns Wim, Hoofddocent, Universiteit Gent, Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht en Universiteit Antwerpen, Veiligheidswetenschappen
Hochepied Hannelore, Hoofdcommissaris, Directeur Operaties, Politiezone Oostende
Hollevoet Fernand, lid dagelijks bestuur CPS
Lenjou Femke, Doctoraatsonderzoeker, Universiteit Gent, Vakgroep Criminologie, Strafrecht en Sociaal Recht
Mergaerts Lore, Docent, Katholieke Universiteit Leuven, Leuvens Instituut voor Criminologie
Nieuwkamp Ricardo, Adviseur, Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen
Plasschaert Karen, Hoofdcommissaris, Korpschef, Politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen
Smeets Filip, CEO, BVBO
Tirez Kurt, Hoofdcommissaris, Korpschef, Politiezone AMOW
Van Daele Dirk, Gewoon Hoogleraar, Katholieke Universiteit Leuven, Leuvens Instituut voor Criminologie, VOORZITTER CPS
Vanquekelberghe Clara, Adviseur-criminoloog, ARIEC Antwerpen, Federale politie
Vastmans Jacky, Directeur, PLOT Provincie Limburg Opleiding en Training
Verlaenen Kris, Hoofdcommissaris, Beleidsadviseur van de directeur-generaal, Federale Politie, Algemene directie van de bestuurlijke politie (DGA)
Vranckx Walter, Hoofdcommissaris, Korpschef, Politiezone Lubbeek
De leden van de vereniging zijn diegenen die een actieve bijdrage wensen te leveren aan en interesse hebben voor het domein van de tot standkoming, de evolutie en de toepassing van de wetgeving (law enforcement) op het vlak van preventie en handhaving, de fenomenen en problematieken ter zake en de organisatie van de diensten die hiervoor instaan.
Het gaat om leden uit academische instellingen (universiteiten en hogescholen) en organisaties (kennisinstellingen en belangengroepen) en anderzijds uit de praktijk van de politie- en andere hulpdiensten, de bestuurlijke en gerechtelijke overheden, de inspectiediensten, de relevante private ondernemingen en organisaties en al wie betrokken is bij het werkingsdomein van de vereniging.
Er zijn twee soorten leden :
Er zijn INDIVIDUELE LEDEN die ten persoonlijke titel lid zijn van de vereniging. Deze “natuurlijke personen” zijn personen met een bijzondere interesse, ervaring en kennis van het werkingsdomein van de vereniging, waaronder academici en andere ervaringsdeskundigen.
Daarnaast zijn er ORGANISATIES die als lid actief wensen betrokken te zijn bij de werking van de vereniging en/of die werking wensen te ondersteunen. Deze leden worden ook wel de zogenaamde STRUCTURELE PARTNERS genoemd. Hun vertegenwoordigers treden niet noodzakelijk op als vertegenwoordiger van hun organisatie.
Aan beide types van lidmaatschap wordt de mogelijkheid geboden om deel uit te maken van de Algemene Vergadering. De structurele partners die ervoor kiezen om lid te zijn van Algemene Vergadering met stemrecht worden GOLD PARTNERS genoemd, De structurele partners die ervoor kiezen om lid te zijn van Algemene Vergadering zonder stemrecht worden SILVER PARTNERS genoemd.
Het CPS huldigt het principe dat de leden ervan zich vrij kunnen uitdrukken. Dit betekent dat zij in persoonlijke naam opinies kunnen verwoorden of verdedigen. Alle overige leden dienen hiermee respectvol om te gaan. Anders gezegd wordt in de schoot van het CPS geen rekening gehouden met hiërarchische verhoudingen die erbuiten mogelijkerwijs spelen. Kortom, het CPS moedigt iedereen die de missie ervan wenst te onderschrijven aan om zich actief in te zetten voor de realisatie van deze missie en dit wars van enige hiërarchische geleding waarin men zich ook moge bevinden buiten de context van het CPS.
De rol en functie van de algemene vergadering betreft een algemene “werk”-vergadering, waarbij de voorstellen voor de diverse initiatieven initieel worden toegelicht, voorgesteld en goedgekeurd. Hier worden tevens de concrete uitvoering van die werkplannen en de inbreng van de leden afgesproken. Deze algemene vergadering vervult dus een functie waaruit het daadwerkelijk engagement en de betrokkenheid blijkt van de leden bij de werking van de vzw.
Daarnaast wordt de Algemene Vergadering minstens jaarlijks bijeengeroepen om een aantal belangrijke beslissingen te nemen die de wet voor dit orgaan uitdrukkelijk voorbehoudt, o.a. de goedkeuring van het budget en van de financiële rekeningen. In de algemene vergadering zetelen eveneens vertegenwoordigers van de lokale en de federale politie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten, overheden, private partners en academici.
De leden van de Algemene Vergadering zijn onbezoldigd.
Volgende personen maken deel uit van de algemene vergadering :
2. Individuele leden :
3. Gold structurele partners:
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.