De vereniging organiseert kwaliteitsvolle studiedagen en -cycli voor een ruim publiek. In dit raam beoogt zij om uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen, wetenschappelijke theorie te toetsen aan de praktijk, diversiteit van zienswijzen te expliciteren, aan benchmarking te doen en (internationale) vergelijking mogelijk te maken. Daarom worden diverse actoren in veiligheid betrokken bij het uitwerken van de initiatieven van het CPS.
Hiertoe voert de vereniging een actief en hoogwaardig publicatiebeleid. Via de CPS cahiers en de Cahiers Veiligheidsstudies zorgt zij ervoor dat kwalitatieve bijdragen het doelpubliek bereiken. De cahiers genieten evenwel van een redactionele autonomie.
Stimuleren en organiseren betekent niet dat in de schoot van het CPS aan wetenschappelijk onderzoek gevoerd wordt.
Wat de vereniging wel wenst te realiseren is enerzijds het signaleren van nuttige onderzoeksthemata aan opdrachtgevers van wetenschappelijk onderzoek ter gelegenheid van de themazetting.
Anderzijds wil de vereniging initiatieven nemen die toelaten resultaten van wetenschappelijk onderzoek te valoriseren en te vertalen naar het beleidsniveau en de politiepraktijk. Het CPS kan onderzoekscentra en -groepen aanmoedigen om bepaalde wetenschappelijke onderzoeken te initiëren.
De vereniging zelf zet zich in om het onderzoek naar en van politie te bevorderen. Zij doet dit bijvoorbeeld door de toegankelijkheid te verhogen van onderzoekssettings en -data.
De vereniging zet bescheiden werkvormen op die toelaten het maatschappelijk debat over veiligheid te verrijken en te verdiepen. Deze werkvormen omvatten bijvoorbeeld seminaries, gespreksavonden, regionale sessies, werkgroepwerking of academische lezingen.
De vereniging zal bovendien actief op zoek gaan naar de ontwikkeling van werkvormen die kunnen bijdragen tot kennisontwikkeling en ervaringsgericht leren.
Het CPS zal eveneens blijvend informatiekanalen uitwerken waaronder een informatieve website en een CPS-nieuwsbrief.
Deze laatste doelstelling spoort de vereniging aan leden te werven in de schoot van de diverse opleidingsinstellingen. De beoogde samenwerking onder de vorm van associaties en allianties kan op deze wijze verder groeien.
Het is in dit perspectief dat de vereniging zich constructief en ondersteunend opstelt in projecten die gericht zijn op levenslang leren.
De vereniging zal zelf geen opleidingsinitiatieven nemen die andere, gelijkaardige initiatieven, beconcurreren. Het centrum kan medewerking verlenen aan opleidingsinitiatieven indien daarom verzocht wordt, of invulling geven aan leemtes die blijken te bestaan in het opleidingsaanbod bij het doelpubliek.
Zij mag eveneens alle activiteiten ondernemen die dit doel kunnen bevorderen. Zij kan in die zin ook, doch slechts op bijkomstige wijze, handelsdaden stellen, enkel voor zover de opbrengst hiervan besteed wordt aan het doel waarvoor zij werd opgericht.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.