Deze boekenreeks is het resultaat van een samenwerking tussen het ‘Centre for Policing & security en Vanden Broele en richt zich tot politiediensten, andere veiligheidsberoepen en relevante partners (vb. forensisch welzijnswerk, gevangeniswezen, opleidingsinstellingen voor veiligheidsbeoefenaars,…). De uitgaven zijn direct praktisch nuttig voor de doelgroepen van de boekenreeks. De kwaliteit wordt gewaarborgd door een wetenschappelijk comité dat boeken in deze reeks laat reviewen. In de reeks verschijnt jaarlijks de door het CPS uitgereikte Scriptieprijs, maar daarnaast worden steevast onderwerpen behandeld die voor de politie en andere doelgroepen van groot praktisch nut zijn.
Wenst u een abonnement? Download hier de folder:
Auteur: Rudi Schellingen (PZ Carma)
Het praktijkgerichte boek ‘Het verdachtenverhoor – een roadmap’ biedt nieuwe inzichten en een stappenplan (7 stappen) aan om het verdachtenverhoor vooral onderzoekend en tactisch aan te pakken.
Meer info / bestellen >
De invloed van de organisatiecultuur op de bespreekbaarheid van traumatogene gebeurtenissen binnen de politiezone Gent: een exploratieve casestudy’
Auteur: Hans Moors (winnaar CPS-scriptieprijs 2020)
De gelijknamige publicatie kan besteld worden via http://catalogus.uitgeverij.vandenbroele.be/fondscatalogus/837.aspx.
Handboek voor opsporing en onderzoek.
Meer info en bestelling: Virtuele valuta, blockchain en criminaliteit
De auteurs van dit boek bouwden expertise op over deze relatief nieuwe materie, op technisch, tactisch en juridisch vlak, en gebruiken die ervaring om het criminele gebruik van virtuele valuta en blockchain te bestrijden.
Auteurs: Driesen Yve , Pijpops Wouter , De Keersmaecker Robrecht
Auteur: Birte Vandaele
Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 is de term ‘fake news’ alomtegenwoordig. Maar bestaat er ook een relatie tussen fake news en angst voor criminaliteit? In deze bekroonde scriptie voert Birte Vandaele als een van de eersten een grootschalig en representatief onderzoek naar deze vraag. Daarbij reikt ze waardevolle handvaten aan, zoals:
De auteur bestudeert angst voor criminaliteit op het individuele niveau en polst daarbij naar mijdgedrag en individuele kwetsbaarheid. Ook de invloed van sociodemografische en -economische achtergrond, online gedrag en kennis, en traditionele en sociale media komen aan bod. Deze scriptie werd neergelegd tot het behalen van de graad van master in de Criminologische Wetenschappen aan de Universiteit Gent. Het is een sterke wetenschappelijke analyse van een moeilijk thema, met een goed onderbouwd en vlot geschreven werk als resultaat. Deze studie is een ondersteuning en verrijking voor criminologen, politieambtenaren en andere lezers die begaan zijn met deze problematiek.
Meer info en bestelling: If it was shared on Facebook and Twitter, it must be true.
Auteur: Angelo Van Leeuwe
Winnaar van de scriptieprijs van het Centre for Policing and Security (editie 12)
Voor het academiejaar 2020-2021 is de winnaar Angelo Van Leeuwe met zijn scriptie rond politionele selectie binnen proactieve identiteitscontroles. Zijn eindwerk wordt gepubliceerd in boekvorm.
Zijn identiteitscontroles door de politie wel rechtvaardig? Toont de politie respect tijdens identiteitscontroles en legt ze verantwoording af? Krijgen burgers de kans om hun verhaal te doen? En komt politionele selectie op een neutrale manier tot stand?
In deze publicatie onderzoekt Angelo Van Leeuwe hoe identiteitscontroles worden uitgevoerd binnen proactieve acties. Met de theorie van de procedurele rechtvaardigheid als vertrekpunt, beantwoordt hij zijn onderzoeksvragen met een uitgebreide literatuurstudie en een empirisch onderzoek op basis van systematische sociale observaties (SSO). De auteur observeerde 121 identiteitscontroles die in een Vlaamse (stedelijke) lokale politiezone werden uitgevoerd. Zo genereert dit onderzoek nieuwe inzichten, ook ten opzichte van bestaand internationaal onderzoek, en presenteert het voor het eerst in België cijfers over de kenmerken van proactieve identiteitscontroles.
Procedureel onrechtvaardig gedrag tijdens proactieve identiteitscontroles heeft een grote impact op de burger. Dit boek is dan ook niet alleen waardevol voor criminologen, maar ook voor politieambtenaren en andere lezers die begaan zijn met deze problematiek.
Meer info en bestelling: Politionele selectie binnen proactieve identiteistcontroles. (Procedureel) rechtvaardig?
Auteur: Gijsbert van Elven
Winnaar van de scriptieprijs van het Centre for Policing and Security (editie 13)
Voor het academiejaar 2022-2023 is Gijsbert van Elven de winnaar. Het betreft zijn scriptie in het kader van de afronding van de masteropleiding Publiek Management aan de Universiteit Utrecht.
Dit vond de jury:
Artificiële intelligentie wordt meer en meer gebruikt, ook binnen de politionele wereld, en kan een meerwaarde betekenen in de ondersteuning van politiemedewerkers. Echter is het dan wel noodzakelijk dat medewerkers vertrouwen hebben in deze technologie. In deze scriptie tracht de auteur na te gaan wat de impact is van artificiële intelligentie op de besluitvormingsprocessen van politieagenten, en
wanneer artificiële intelligentie als betrouwbaar wordt geacht.
Het onderzoek snijdt bijgevolg een uiterst actueel en relevant onderwerp aan. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een (hypothetisch) AI-systeem dat ook kan worden gebruikt binnen de publieke sector, en meer specifiek de politieorganisatie, bij het voorspellen van toekomstig slachtofferschap. In essentie omvat dit een personbased predictive policing-toepassing, waar de laatste jaren heel wat over geschreven en gedebatteerd werd, zowel wat betreft de mogelijkheden als de potentiële neveneffecten. Het is echter uiterst zeldzaam dat er onderzoek wordt verricht naar de effecten van AI-systemen op de perceptie en attitudes van (eind)gebruikers. De scriptie is vernieuwend en kritisch te noemen en draagt bij tot het wetenschappelijk onderzoek met betrekking tot AI-systemen, en meer specifiek het gebruik van
risico-taxatiesystemen binnen de publieke sector.
Dit verdienstelijke werk is een knap, ambitieus en innovatief opgezet surveyexperiment dat gebruikt maakt van verschillende onderzoeksmethoden. Hieraan nam een groot aantal respondenten (N=160) deel.
De scriptie bevat een gegrond theoretisch kader en een heldere wetenschappelijke structuur die bij de lezer enige kennis van statistiek veronderstelt. Er is een overvloed aan informatie. De interpretatie van de analyses is to the point en de onderzoeksvragen worden helder beantwoord.
De geformuleerde aanbevelingen zijn relevant voor de politie en andere contactambtenaren. Ze nodigen uit tot verder onderzoek en reflectie.
Het boekje kan besteld worden bij de uitgever: https://catalogus.vandenbroele.be/fondscatalogus/908.aspx.
Organisaties laten groeien, dat is de uitdaging die we als Vanden Broele al meer dan 60 jaar aangaan. Dit doen we door organisaties én hun medewerkers slimmer, efficiënter en klantgerichter te laten werken. Daarbij focussen we vastberaden op praktijkgerichte kennisdeling en tools … en zoeken we steeds naar de ideale mix tussen traditionele en nieuwe media. Ook voor politie- en veiligheidsdiensten. Zo gaat BlueConnect, ons online kennispunt voor de politie, hand in hand met opleidingen en studiedagen, het driemaandelijkse tijdschrift Blue Minds en praktijkgerichte boeken. Hierbij breken we dus ver uit het vakje van het traditionele uitgeven. Meer info op Blueconnect.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.