donderdag 8 februari 2018 om 16u
Historisch stadhuis Leuven
Grote Markt 9
3000 Leuven
“The past is never dead. It’s not even past”. Met deze woorden waarschuwde William Faulkner, de Amerikaanse schrijver die in zijn romans zo indringend het rauwe leven in de zuidelijke staten van de VS tijdens de eerste helft van de twintigste eeuw blootlegde, tegen miskenning van de weerbarstigheid van ingesleten omgangsvormen. Faulkners waarschuwing is zeker ook van toepassing op de politie die de laatste decennia volop voorwerp van hervormingsdrang is geweest en waarvan het resultaat (op zijn zachtst gezegd) lang niet altijd beantwoordde aan de hooggestemde verwachtingen.
Vergeten we niet al te snel de lessen die we uit het verleden kunnen trekken? Het is goed om naar de toekomst van de politie te kijken, maar is die toekomst niet in grote mate het resultaat van wat er zich in het verleden heeft afgespeeld?
Herinneren is soms nodig om te beseffen waarom bepaalde dingen zijn wat ze zijn (en niet anders) en te vermijden in steeds weer dezelfde fouten te vervallen. Een goed historisch besef, ook in de schoot van de politie, is van essentieel belang om te leren voor de toekomst.
“Herinneren en Vergeten in de Politie” vormen dan ook de leidraad voor het nieuwste Cahier Politiestudies (Cahiers Politiestudies, Jg. 2017/4, n° 45, Antwerpen/Apeldoorn: Maklu). Ter gelegenheid van een reflectiemoment rond hetzelfde thema wil het CPS aansluiten hierop. We reflecteren samen over de lessen die al dan niet kunnen getrokken worden uit de laatste decennia politiegeschiedenis.
Moet het dossier van de Bende van Nijvel als lood blijven wegen op de actuele werking van de politie? Hebben we nood aan een nieuwsoortige Algemene Politiesteundienst? Waar is de noodzakelijke wetenschappelijke ondersteuning van ons politiebestel gebleven? Is de idee van vrijwillige fusies van politiezones wel zo nieuw, of is de geschiedenis van de Interpolitiezones inspiratie voor de toekomst? Rijden lokale en federale politie zich niet (opnieuw) vast in een eeuwenoud polariteit? Is de historische mythe van de KUL-norm echt niet omkeerbaar?
Allemaal vragen die zonder enige twijfel aan bod zullen komen en nog veel meer.
We hopen dat u aanwezig kan zijn op dit reflectiemoment over “Herinneren en Vergeten in de Politie” in het Stadhuis van Leuven op 8 februari 2018.
Dagvoorzitter: Hoofdcommissaris Mark Crispel, vice-voorzitter van het CPS
15u45: Ontvangst
16u00: Opening door de dagvoorzitter
16u05: Verwelkoming door onze gastheer, Louis Tobback, burgemeester van Leuven
16u15: Lezing door Prof. dr. Em. Paul Ponsaers (UGent): deel 1
16u45: Pauze
17u00: Lezing door Prof. dr. Em. Paul Ponsaers (UGent): deel 2
17u20: Reflectie – Louis Tobback, burgemeester van Leuven
17u35: Reflectie – Prof. dr. Dirk Van Daele (KULeuven), voorzitter CPS en expert in de Parlementaire onderzoekscommissie ‘Terroristische aanslagen’
17u50: Vragen en debat met de aanwezigen
18u30: Receptie in het Stadhuis
19u30: Nieuwjaarsdiner in Restaurant ‘t Zwart Schaap met de bestuursleden en structurele partners van het CPS
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.