Datum: Donderdag 11 oktober 2012 om 1900 uur
Plaats: Koksijde, Cockpit, gemeentehuis,
Zeelaan 303, 8670 Koksijde
Verantwoording van VIP-acties
Door VIP-acties wil men de sociale controle, vooral op niet-residentiëlen versterken.
Op de lokale probleemjongeren kan via de GGPZ-werking een sterke sociale controle uitgeoefend worden. Ze worden aangesproken door de wijkinspecteur; ze worden herkend of men kent elkaar.
De jonge criminelen die tijdens het seizoen vanuit de banlieus van Lille, Roubaix, Duinkerke of uit het binnenland afzakken voor één of twee dagen en nachten genieten echter van een grote anonimiteit en een gebrek aan sociale controle en bezorgt hen een grote vrijgeleide voor storend gedrag, overtredingen of misdrijven.
Het gaat dus om jeugddelinquenten, jongeren die grenzen zoeken, geregeld over de schreef (figuurlijk en letterlijk) gaan of om rondtrekkers.
Deze jongeren/jonge criminelen zijn op zicht genoegzaam gekend bij politie en justitie in hun regio, maar niet aan de Westkust. Ze zakken éénmalig af en verdwijnen nadien.
Daarom is tijdens het zomerseizoen binnen de politiezone Westkust een VIP-patrouille actief.
Ze moeten mee inspelen op het onbehagen en de ergernis van de bevolking in verband met, vandalisme, kleine diefstallen, lawaaioverlast, graffiti, samentroepen van probleemjongeren met overmatig drank- en drugsgebruik.
Tegen deze jonge criminelen wordt dan ook in een strakkere opvolging en snellere reactie voorzien.
Een VIP-patrouille zal deze personen controleren en identificeren en de ongrijpbaarheid van die specifieke groepen aanpakken.
De VIP-patrouilles zullen zich oriënteren op basis van vooraf verzamelde informatie: aandachtspunten (cafe’s, dancings of plaatsen met probleemjongeren), op personen (bvb dagelijks aanbellen bij de huisarresten van jongeren op vraag van het parket), op risicoplaatsen met betrekking tot bepaalde criminaliteitsvormen (grenscriminaliteit), in het raam van de opvolging van positieve identificatie ingevolge gebruik van de nummerplaatherkenningscamera’s etc….
Een wijkinspecteur met een specifiek probleem in de wijk of een rechercheur die een bepaalde beeldvorming (vb spijbelaars) beoogt, kan ook deelnemen aan dergelijke VIP-Patrouille.
Kritiek op de VIP-acties
Volgens Paul De Hert is het maar de vraag of dergelijk politieoptreden de toets van de beginselen van legaliteit en proportionaliteit kunnen door staan. Er is volgens hem in ieder geval nood aan een diepgaand maatschappelijk debat.
Een VIP-behandeling gebeurt vandaag op basis van de subjectieve invulling door de politie van aanwijzingen van (de mogelijkheid tot) overlast in hoofde van bepaalde burgers die zich in het openbaar op een wijze gedragen die een aanvoelen van onveiligheid creëert. We zien dat de rechtspraak welwillend staat tegenover deze subjectieve invulling door de uitvoerende macht, een wijze die toch moeilijk verenigbaar is met de legitimiteitsvereiste betreffende de beperking van fundamentele rechten en vrijheden van de burgers.
Debat tussen voor en tegenstanders van een dergelijke gerichte aanpak en trachten de randvoorwaarden ervan te verkennen.
19:00 uur Inleiding tot het debat door Nicholas Paelinck, Korpschef van de politiezone Westkust: ‘Aard en rechtvaardiging van de VIP-aanpak in de zone Westkust’
Download presentatie
19:30 uur Is een gebalde aanpak van probleemjongeren wel legitiem? door Prof Dr Paul De Hert
20:00 uur Debat gemodereerd door Eddie Hendrickx, gewezen korpschef van de politiezone Geel-Laakdal-Meerhout
22:00 uur Slotwoord en bedanking: Alain Duchatelet
22:05 uur Afsluiting met een drankje aangeboden door de gemeente Koksijde
Alle leden van het CPS (Raad van bestuur, Algemene vergadering, Raad van Advies, Redactieleden en Editorial Board Cahiers) en haar structurele partners (maximum drie personeelsleden per partner) worden uitgenodigd. Uiteraard zijn ook de leden van de gemeenteraden van Koksijde, Nieuwpoort en De Panne en van de Politiezone Westkust welkom.
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.