3-daagse basiscursus: 23-25 november 2021 – Auditorium Gemeente Beveren
Het Centre for Policing and Security organiseert sinds meer dan 20 jaar samen met de Amerikaanse psycholoog, criminoloog (BA) en polygrafist Avinoam SAPIR de basiscursus SCAN1 (Scientific Content Analysis). Hij doceert deze opleiding wereldwijdsinds 1984 wereldwijd in de politieacademies van vooral Engelstalige landen zoals de VS, Canada en Australië.
Wegens de Coronacrisis was er geen cursus in 2020. De eerstvolgende basiscursus vindt plaats van 23 t.e.m. 25 november 2021. In 2021 is er geen tweejaarlijkse vervolgopleiding.
Auditorium van de Gemeente Beveren
Stationsstraat 2, 9120 Beveren
Gelieve u aan te melden bij de receptie van het gemeentehuis. U zal begeleid worden naar de vergaderzaal.
Indien u in de buurt wenst te overnachten, dan raden wij u ‘Van der Valk Hotel Beveren’ aan op 2 km van de cursuslocatie: zie www.hotelbeveren.be.
Trein: lijn Antwerpen-Gent (halte Beveren-Waas). Het centrum ligt op 10 à 15 minuten wandelen.
Bus: De Lijn nrs. 81 tot 85 vanuit Antwerpen en Sint-Niklaas en Belbus 280 Beveren-Kruibeke.
Fiets of wagen: via N70, ruime gratis parkeergelegenheid op parking Centrum.
Via deze link vindt u meer info over de werken van de N70.
Scientific Content Analysis (SCAN) is een techniek die potentieel misleidend taalgebruik in een geschreven verklaring tracht te detecteren. Deze methode steunt op de Undeutsch-hypothese, waarin gesteld wordt dat een ware verklaring, die vanuit het geheugen komt, beduidend verschilt van een verklaring die opgebouwd is vanuit fantasie, bijvoorbeeld inzake details, structuur en inhoud. Op die manier tracht SCAN een verklaring te analyseren, om te onderscheiden of de betrokkene poogt te misleiden, te achterhalen welke informatie wordt achtergehouden en of de persoon betrokken kan zijn bij een misdrijf.
De betrokkene noteert zijn verklaring, zonder tussenkomst van de verhoorder of andere actor. Op die manier wordt een pure version statement (‘pure versie’) bekomen, die geanalyseerd wordt aan de hand van SCAN-criteria. Na de analyse worden – op basis van kleurcodes, door te omcirkelen, omlijnen of omkaderen – kritische punten in de verklaring weergegeven waarop verder moet doorgevraagd worden in een volgend verhoor. SCAN staat bijgevolg niet op zichzelf en dient gezien te worden als onderdeel in het arsenaal aan verhoortechnieken.
Deze methode werd ontworpen door de psycholoog (BA), criminoloog (BA) en polygrafist Avinoam Sapir, die sinds 1984 SCAN doceert. Meer dan 35 jaar na de totstandkoming, wordt SCAN wereldwijd gehanteerd door zowel publieke, als private opsporingsautoriteiten. Het CPS organiseert sedert 20 jaar een jaarlijkse driedaagse SCAN-basiscursus en een tweejaarlijkse tweedaagse vervolgopleiding.
Zowel opsporingsactoren, als burgers kunnen aan deze opleiding deelnemen. De doelgroep van de cursus is zeer divers en slaat onder andere op politie, magistratuur, inspectiediensten, bijzondere opsporingsdiensten, forensic auditing, fraudeonderzoek, verzekerings-, bank- en financiewezen, private opsporingsdiensten, strategische en tactische analisten, gerechtsdeurwaarders, gerechtsdeskundigen, gedragsdeskundigen, verhooradviseurs en -trainers, wetenschappelijk onderzoekers, etc.
In 2019 deed het CPS een survey waarbij cursisten en academici bevraagd werden naar hun gebruik en mening over SCAN. Een ruime meerderheid van de bevraagde praktijkcursisten maakt gebruik van SCAN na de opleiding, al dan niet in een eigen ‘gepersonaliseerde’ vorm. Enkele cursisten geven hierbij aan dat SCAN meer inzicht kan leveren in een dossier, praktisch toepasbaar is en voor een andere kijk op de verklaring kan zorgen. Naast de overwegend positieve antwoorden uit de praktijk, wijzen academici op pijnpunten, voornamelijk in verband met de wetenschappelijke onderbouwing. Voor een overzicht van tot dusver gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek zie: BOCKSTAELE, M., “SCAN versus experimenteel wetenschappelijk onderzoek”, Panopticon, 2019/2, 120-135.
In deze opleiding wordt gefocust op het ten volle beheersen van SCAN, aangevuld met informatie over een toepassing binnen het Belgisch wettelijk kader en de discussie rond de techniek. Op die manier ronden cursisten de opleiding af met kennis van de mogelijkheden en beperkingen van SCAN.
Het aantal deelnemers is beperkt. De kostprijs voor de volledige 3-daagse basiscursus bedraagt 450 euro p.p. inclusief studieboek, middagmalen en koffiepauzes. De cursus begint elke dag stipt om 08.00 u en eindigt rond 16.30u. Inschrijven kan enkel online via deze website: zie onderaan deze pagina. De inschrijving wordt aan alle deelnemers per e-mail bevestigd. Uiterste datum voor inschrijving: 6 oktober 2020. Betaling gebeurt na ontvangst van een factuur. Het inschrijvingsgeld dient voor de aanvang van de cursus betaald te zijn. Kosteloos annuleren kan tot uiterlijk 7 november 2020. Bij verhindering kan een vervanger uw plaats innemen, mits u dit uiterlijk twee dagen voor de studiedag doorgeeft. Indien vervanging of verhindering niet tijdig wordt doorgegeven, bent u het volledige inschrijfgeld verschuldigd.
Voor de CPS-opleidingen is de korting van 10 % voor structurele partners niet van toepassing.
De SCAN-cursus is een doorgedreven training met veel oefeningen. De theoretische stukken worden op een professionele en begrijpelijke manier gegeven op basis van een studieboek met CD-rom. De cursustaal is Engels, maar het studieboek is in het Nederlands vertaald. Een goede passieve kennis van het Engels is voldoende.
Indien u informatie wenst betreffende hotel accommodatie in de buurt van Sint-Niklaas, gelieve het secretariaat van het CPS te contacteren: via sec@policingandsecurity.be.
Politiemedewerkers: deze opleiding zal een erkend worden als baremische opleiding.Ook burgers kunnen aan deze opleiding deelnemen.
Centre for Policing and Security VZW, Nathalie Roegiers, Pacificatielaan 27, 9000 Gent
Tel. +32 9 223 24 11, +32 476 20 29 40, email sec@policingandsecurity.be
Ondernemingsnr. BE 0449.873.429
Bankadres: BNP Paribas Fortis NV, Warandeberg 3, B-1000 Brussel, Bankrekening: IBAN: BE09 0012 0873 2457, BIC: GEBABEBB
Na uw online registratie ontvangt u onmiddellijk een mail dat uw inschrijving bevestigd is is. De factuur volgt later en ontvangt u van het secretariaat via email.
De kostprijs voor de 3-daagse basiscursus bedraagt 450 ? p.p. Het studieboek, de middagmalen en de koffiepauzes zijn inbegrepen. Het inschrijvingsgeld dient voor aanvang van de cursus betaald te zijn op basis van een factuur te ontvangen van het CPS.
€ 450,00
+32 (0)476 20 29 40
Driekoningenplein 20
B-9820 Merelbeke
Meer dan 35 jaar samenwerking tussen academische wereld en veiligheidspraktijk!
©2015 - 2020 Centre for Policing and Security. Alle rechten voorbehouden.